Интелекът на децата е изключително напредничав особено в технологиите. Не случайно говорим за генерация, която може да бъде определена като #DigitalKidZ – зад това наименование се крие послание, което засяга новото поколение и нас – родителите. Философия, изградена от Newtrend Media Marketing Events, под патронажа на Ивелина Атанасова, с цел да запознае децата, родителите и техните учители с дигиталния свят и технологиите.

Като родители сме отговорни да учим децата си как да се справят в живота, помагайки им да изградят солидна ценностна система, включително потребността от социалните мрежи. Основните правила, с които е редно да са наясно са:

#Да не бързат. Независимо колко са оправни с дигиталните устройства, децата имат лукса да изчакат преди да имат свой собствен профил във Facebook и/или друга социална мрежа, - поне докато натрупат достатъчно знания за цифровите технологии и медии. Междувременно можете спокойно да ги запишете в Уча.се и/или други любознателни интернет портали, които ще им помогнат да утвърдят своите познания по математика, литература и др.

#Да не се сприятеляват с непознати. Смеем да твърдим, че в наши дни т.нар. “детска площадка” е уеб мрежата. Свят където всичко е възможно, включително и лошите неща. Децата трябва да са наясно, че не всичко, което съществува в интернет е истина, не всеки е този, за който се представя и потокът от информация може да бъде погрешен.

#Като родители имате прави да следите дейността им в мрежата...

...без да навлизаме твърде много в личния им живот. За един родите е важно да знае, че детето му е в безопасност. Затова е редно да обясним на своите синове и дъщери, че (от предпазни мерки) е добре да имаме достъп до техните дигитални пространства, за да мога да ги предпазят ако се наложи.

#Да не прекаляват с престоя си във виртуалния свят и да се наслаждават на реалния живот – навън. Да, в интернет има всичко. Там едно дете може да научи и види всичко, свързано със света. С тази разлика, че е различно ако го вижда с очите си.

#Да разберат, че каквото е публикувано в мрежата, остава там и трудно може да се заличи. Навлизайки в пубертета, юношите стават по-екстровертни и се отварят към света без да се замислят за рисковете и последствията. В желанието си да изпъкнат пред своите връстници те публикуват снимки, мисли, чувства дори, които за щастие или не остават дълготраен отпечатък в мрежата, дори след привидното им изтриване от профила.

#Да използват инструментите за сигурност. Например тези, които позволят съдържанието в личния профил на детето да бъде невидимо за непознати и външни хора да не публикуват върху страницата му.

За щастие има хора като Ивелина Атанасова, които като отговорен и любящ родител на едно надарено Digital дете, организират конференции за малки и големи, които искат да опознаят технологичния свят, в който живеем, по начин, който да им позволи да са “на ти” с цифровите технологии. С всеки следващ сезон Newtrend Media Marketing Events организира събития, на които всеки, които желае да развие своята грамотност в сферата на цифровите технологии и медии, може да се присъедини. Скоро ще имате възможността да бъдете част от новото издание на DigitalKidZ. Дотогава може да научите повече за прекрасните неща, които правят на официалната им страница, тук.

Digital KidZ е инициатива, която насърчава възпитанието на технологиите сред децата. В рамките на форум, творчески работилници за деца и изложение, Digital KidZ преплита практиката, теорията и играта и цели да запознае деца, родители и учители с рисковете, пред които са изправени подрастващите в интернет, да ги насърчи да използват технологиите като извор на възможности, средство за общуване и и обучение, инструмент за развиване уменията на децата в перспектива. Следващото издание е на 12 март 2016.