Бременността на една жена претърпява неочакван обрат, когато рутинен ултразвук в 16-ата седмица разкрива сериозен проблем с бебето ѝ. Дъщеря ѝ е диагностицирана с рядък тумор, който се образува преди раждането. Следва дълга битка на съвременната медицина.

В 16-ата седмица от бременността си Маргарет Хокинс Бумър получава шокиращата новина, че бебето ѝ има сакрококцигеален тератом. Този рядък тумор израства от опашната кост на плода и се среща по-често при момичетата, какъвто е полът на очакваното бебе от Бумър. Диагнозата е плашеща и непозната и кара бъдещата майка да изпитва несигурност относно бъдещето на дъщеря си.

"Това е най-честият тумор, който срещаме при новородените", казва д-р Даръл Кас, директор на Феталния център в Тексас и доцент по хирургия, педиатрия, акушерство и гинекология в Baylor College Medicine. "Въпреки че това е най-често срещаният вид, той все още е доста рядък."

Сакрококцигеалният тератом е представлявал сериозна заплаха за живота на Линли. С разрастването си туморът отклонява кръвообращението от развиващия се плод, което го излага на риск от сърдечна недостатъчност. В 23-ата седмица работата на сърцето на Линли е затруднена и ситуацията става критична. Медицинският екип в детската болница в Тексас, САЩ, е изправен пред трудно решение: да остави тумора да вземе надмощие или да предприеме рискована операция, която дава нищожен шанс за оцеляване.

"Линли нямаше много шансове", казва майката в интервю пред болницата. "В 23-ата седмица туморът причиняваше сърдечна недостатъчност, така че трябваше да изберем дали да позволим на тумора да завладее тялото ѝ, или да ѝ дадем шанс за живот.“

Решени да дадат на Линли шанс за живот, Маргарет Бумър и медицинският екип избират новаторска за времето процедура, известна като фетална хирургия. В 23-та седмица и 5 дни от бременността ѝ операцията е извършена.

Лекарите откриват, че туморът се е разраснал дотолкова, че е бил необходим значителен разрез, за да се достигне до него, като се наложило бебето временно да бъде извадено от утробата. По време на операцията бързата мисъл и опитът на екипа успели да запазят бебето живо. След като отстранили по-голямата част от тумора, внимателно поставили Линли обратно в утробата на майката.

Маргарет прекарва следващите 12 седмици на легло. Напук на всичко, тя успява да износи бебeто до 36-ата седмица, когато Линли Хоуп се ражда за втори път чрез цезарово сечение.

Борбеното момиченце, кръстено на баба си, тежало 2400 грама. Когато е само на 8 дни, Линли претърпява още една операция за отстраняване на останалата част от тумора. Тя се възстановява в интензивното отделение за новородени и в крайна сметка се прибира у дома здрава.

Днес Линли Бумър е на 7 години и е във втори клас. Обича да танцува балет и да слуша джаз.

Снимка: Instagram

 

Вижте колко е интересен светът на животните, а и това бебе жираф е повече от сладко: