Със сигурност за всички дами, на които им предстои съвсем скоро да се потопят в красивия свят на майчинството, или пък вече са мами на току-що появили се на беля свят бебчета, ще бъде интересно да се запознаят с най-добрите играчки за мъничета, подходящи за месеците през първата годинка.

Играта – мисъл и емоция >>

1.Музикалните играчки

Няма спор – всичко що е музика или, по-точно, което произвежда музика, е може би най-удачното и чудесно допълнение към арсенала от бебешки играчки.

Тук задължително влизат въртеливите цветни животинки, които се закачат над креватчето и звънливо огласят пространството с приспивните си мелодии. Освен че ни помагат в успокояването на бебето, те са полезни и за развитието на слуха му, както и на фокуса на зрението му.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Класически музикални кутии, въртящи се танцуващи балеринки, кончета и т.н. с вградени нежни мелодии също е един наистина прекрасен начин да запознаем мъничето си с красивата вселена на музиката, както и да му помогнем, разбира се, в пренасянето на сладкия свят на сънищата.

Топ 10 на най-нелепите играчки и изобретения за деца >>

2.Дрънкалките

Дрънкалките в момента са толкова разнообразни, интересни и очарователни, че едва ли ще се поколебаете да заредите бебешкия арсенал с някои от тях. Те оказват благотворно въздействие най-вече върху развитието на хватателните мускулчета на бебето, а със звънливите звуци, които издават при поклащането си, впечатляват слуховите му възприятия.

Може да ги срещнете под най-разнообразни и заинтригуващи форми – като жирафчета или рибки, като чинийки или тиганчета, та дори и като красиви птици и папагалчета, впечатляващи с многообразието си от цветове.

Снимка: chiccousa.com

 

Материалите, от който са направени също предлагат богат избор – гумени, пластмасови, дървени (изцяло изработени от еко материали) или от органичен плюш. 

Снимка: minimod.bg

Чудесен избор за дрънкалка са дървените кубчета с умело поставени в тях дрънкалки, звънчета и мъниста. Те заинтригуват интереса на мъничето както със забавните звуци, които издават при докосването си, така и със самата си форма, предразполагаща към развитие на тактилните усещания на бебето.

Снимка: allpetz.co.uk

 

3.Килимче за активна гимнастика

Представете си едно островче, на което вашето мъниче блажено се е излегнало по гръб, ритайки и дърпайки висящите над него хипопотамчета, маймунки, лъвчета и други обитатели на животинския свят. Това творение на човешкия гений притежава всичко – шумолящи и бибипкащи облачета или папагалчета по повърхността на килимчето, извити палми, върху, които се подвизават всякакви интересни животинки за дърпане и т.н. – с една дума – изключително полезен атрибут, предлагащ възможност за всякакви гимнастически упражнения на вашето бебе. Не случайно тази игра бе особено любима на моя мъник, преди да навърши 6 месеца и да започне да се фука с царствената си стойка в седнало положение. И още по-любима след това.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Първите играчки на бебето: от раждането до 6-ия месец >>

4.Играчки за балансиране

Дали ще са дървени лостове, на които малчугана ще закача различни предмети, дали ще е корабче, което трябва да запази равновесие благодарение на избора на мъника колко членове на екипажа да бъдат поставени от едната страна, и колко – от другата, дали ще е везна или пък просто кубчета за строене на кула – всичко това са играчки за балансиране. Всеки малък умник трябва да притежава поне една такава играчка, за да развие усещането си за баланс и равновесие.

Снимка: drebosuche.com

 

Играчки и начало на осмислянето на игрите >>

5.Играчки за дърпане

Такива играчки обикновено мамите закачат около креватчето на бебето или количката с цел не само то да се забавлява, но и да развива хватателните си умения и мускулчетата на ръцете си. Тях ще видите и като важен аксесоар към вече споменатото по-горе килимче "активна гимнастика".

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Играчките – мои първи приятели >> 

6.Рингове за нареждане

Ринговете за нареждане винаги са били актуални. Няма поколение, което да не познава тази прекрасна играчка. Подреждайки цветните дървени, пластмасови или дори плюшени рингове, вашето мъниче ще се научи да различава цветовете им, да определя кое е по-голямо и кое по-малко. Тази класическа играчка насърчава развитието на двигателните умения, логическото мислене, интелекта и дори фантазията на детето. Още по-голяма наслада за сетивата на бебето ще доставят ринговете, които освен че са шарени, светят и пеят.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

7.Музикална топка

По-горе вече споменахме за музикалните играчки. Тук ще направим същото, но този път с една важна подробност около формата на музикалното творение. Иде реч за впечатляващата музикална топка. Тя може всичко – и да се търкаля, и да пее, и да свети, и да трака. И е особено подходяща за бебоци, навършили 6 месеца, които, необезпокоявани от нищо и от никого, вече спокойно могат да седят сами на дупетата си. Прекрасна възможност да седнете срещу разигралия се малчуган и да започнете да си подавате един на друг топката, като междувременно, докато я хващате и търкаляте, тя ще оглася пространството с весели мелодии и светлини.

Снимка: aliexpress.com

 

Прогрес в игрите >> 

8.Плюшена играчка

Прекрасен избор да зарадвате малкото човече е добрата стара плюшена играчка.

Нов живот за плюшената играчка >>

Днес обаче тя е особено подходяща за мъници под 1 годинка именно заради свойството й да не дразни фината кожа и очички на бебето. Става дума за плюшени играчки, направени единствено от органични антиалергични материи.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Добрите неща от живота, или за мечетата с любов >> 

9.Играчки за бутане и теглене

Играчките за бутане или теглене, са особено подходящ избор за подарък на всички мъници, наскоро проходили. Днес можем да ги срещнем в най-разнообразни форми и материали. Някои от тях имат регулируема височина, цветни са, а в долната си част са скрили топчета, които издават звуци при бутане. Други пък наподобяват красива детска количка, конче или кола, но с още цял куп интересни приспособления и аксесоари.

Снимка: drebosuche.com

 

Освен да бутат, децата особено много обичат и да теглят на въженце различни предмети, закачени на тях. Играчките, които предлагат това забавление, също ни обещават неизменно богат избор.

Снимка: groznotopate.com

 

Качествен скок на игрите около прохождането >> 

10. Дървено люлеещо конче

И да не забравяме прекрасното "старо" дървено конче. Може би най-желаната и любима играчка на децата от всички поколения.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos