Нормално е с течение на времето страстта между двамата съпрузи да избледнее, но понякога бракът отива в задънена улица, от която сякаш няма излизане. Ето шест тревожни признака за това и начините за преодоляване на кризата в брака.

1. Чувствате се отчуждени, безразлични или имате нужда от повече пространство

Няма нищо лошо в това да търсите усамотение. Дори е здравословно за връзката хората да си дават свобода и възможност за самостоятелни срещи с приятели. Но ако целенасочено избягвате да прекарвате свободното си време с половинката, или гледате с празен поглед, когато ви разказва за деня си, значи има проблем. В такива случаи брачните терапевти препоръчват интересни за двамата занимания, за да се излезе от коловоза на рутината. Например да се спортува заедно, както и да се замени петъчно-съботното гледане на телевизия с излизане навън.

2. Не изпитвате физическо привличане

Страстта постепенно затихва и в някакъв момент губите желание за секс с партньора си. Не си мислете обаче, че пламъкът не може да бъде запален отново. Съвсем нормално е в сексуалния живот на една двойка да има върхове и спадове. Тези спадове може да се дължат на остаряване, стрес от работата, стрес от родителските грижи или на някакви лекарства/болести. Терапевтите препоръчват двойката да обсъжда сексуалния си живот. Това увеличава шанса за по-голяма удовлетвореност от секса, а оттам и за запазване на брака.

3. Рядко си говорите

Отдавна не сте водили дълъг разговор с партньора. Общувате само за основните неща – кой ще плати тока, кой ще вземе децата от училище, кой ще пазарува за вечеря и т.н.

Според брачните терапевти е нормално логистичните и битови теми да преобладават в разговорите на семейство с дълъг стаж. Но ако не можете да си спомните кога последно сте водили „нормален” разговор, връзката ви е застрашена.

За да промените нещата, предизвикайте задушевен разговор. Споделете сънищата си или стари спомени.

4. Прекалено критичен сте към другия

Постоянният критицизъм не води до нищо добро. Според експертите, с критиката се опитваме да прикрием липсата на чувства, изразяваме недоволството си от брака.

Брачните консултанти съветват да говорим открито с партньора за това какво наистина ни дразни.

5. Споделяте емоционални моменти от вашия живот с някой друг

Споделянето с колега, с друг родител от училището на детето или със съученик във Facebook може да бъде не толкова невинно, колкото си мислите. Особено, ако има приоритет пред споделянето с партньора. Това се случва, когато вкъщи липсват внимание, разбиране и обич.

Постарайте се всеки ден да отделяте време, може и няколко минути да са, за някаква близост с човека до вас. Гледане в очите, докосване, изразяване на благодарност...

6. Водите паралелен живот

Да сте изцяло дистанциран от партньора и да се наслаждавате на своя паралелен живот е много опасно. В такива случаи трябва да потърсите брачен консултант. Отчуждението няма как да изчезне само. Ако и двамата партньори имат желание ситуацията да се промени, шансът за възраждане на любовта е много голям.