Доказано е, че посвещаването на децата в майсторството на кулинарното изкуство помага за развитието на умения и познания в различни сфери – такива са математиката, физиката, литературата и т.н. Вкусните уроци биха могли да се превърнат и в помощ на децата, които се учат да четат.

Също така развиването на кулинарни умения способства за изграждането на полезни хранителни навици у малчуганите, за чувството на отговорност и дисциплина. Следват ценни съвети как да вдъхнете у децата си (от всяка възраст) любов към кулинарното изкуство и респ. уважение към здравословното хранене:

#Готварски умения за бебета и малки деца
Никога не е рано за малките деца да научат един или друг вкусен "фокус" от кухнята. Достатъчно е да разказвате и показвате, че това, което държите в ръката си, е морков, а това – парченце тиква. Да описвате как продуктите могат да се превърънат в сок и/или пюре. Ако детето е над 3 годинки, не се бойте да му показвате съставките за овкусяване на зелена салата или топла супа. Помолете го да се включи в процеса, като ви подаде листенца марулq или шепа репички. Не забравяйте: Всякакви остри предмети дръжте скрити от погледа му.

Готварски умения, подходящи за бебета и малки деца (под надзора на възрастен):
• Назоваване и сортиране на съставките
• Запаметяване
• Сглобяване

#Готварски умения в предучилищна възраст

За детето в предучилищна възраст кухнята може да се превърне в научна лаборатория. В нея то може да се научи как да комбинира съставките, колко време да ги разбърква една с друга, какво количество течност да налее в тенджерката. Прочетете рецептата заедно, буква по буква, нека детето я повтори, а после да се опита да я преразкаже – така ще подпомогнете изграждането на силна памет, на добри лексикални, говорни и изразителни умения у детето. За децата между 5 и 7 годишна възраст това е полезен занимателен процес, който доставя изключително удоволствие и забавление.

Готварски умения, подходящи за деца в предучилищна възраст (под надзора на възрастен):
• Сортиране, подреждане и сглобяване
• Разбъркване и смесване
• Белене
• Рязане на меки плодове, зеленчуци или хляб с пластмасов нож или нож за масло

#Готварски умения за ученици

Децата, които се учат да готвят, в крайна сметка ще се превърнат във ваши добри помощници в кухнята. И не само – тръгне ли на училище, вашият малчуган вече ще е добре подготвен за най-елементарните математически изчисления, ще му е по-лесно в час по-математика. Като се започне от 1-ви клас и се стигне чак до последния, децата се запознават с все по-сложни математически и логически задачи, а посвещаването в кулинарното изкуство определено ще им помогне в по-бързото им и лесно възприемане. С времето усъвършенстването на координацията „око-ръка” и разбирането на основите за безопасност постепенно ще ви дадат възможност да научите детето си да борави и с печката.

Готварски умения, подходящи за ученици (под надзора на възрастен):
• Планиране на храненето
• Измерване
• Разбъркване
• Рязане на по-твърди плодове и зеленчуци с нож за масло или безопасен нож за деца

#Готварски умения за тийнейджъри

След училище или през уикенда е идеалното време да посветите децата си по-задълбочено в тайните на кулинарното изкуство. Обучението им в кухнята ангажира вниманието им, развива концентрацията, паметта и чувството на отговорност. На тази възраст децата имат достатъчно развит съзнателен самоконтрол, усъвършенствана е координацията „око-ръка”, мисълта работи бързо и експедитивно, готови са с лекота да изпълняват всяка задача, поставена в кухнята.

Готварски умения, подходящи за тийнейджъри (под надзора на възрастен):
• Планиране на храненето
• Рязане с малък нож
• Готвене
• Поставяне на ястия във фурната

#Правила за безопасност в кухнята за деца от всички възрасти

Всички деца трябва да знаят и да са предупредени за степента на опасност от нараняване и изгаряне по време на кулинарния процес.

Затова и най-важната част от обучението на всяко дете по готварски умения са именно правилата за безопасност. Те са задължение както за децата, така и за родителите:

• Преди всяка кулинарна процедура в кухнята ръцете да се мият;
• Никога да не се включват фурната или котлоните без присъствието на възрастен;
• Никога да не се използват уреди като миксери, смесители, блендери или тостери от деца без присъствието на възрастни; 
• Плодовете и зеленчуците да се мият старателно;
• След манимупалция с меса и яйца да се измиват добре ръцете;
• Винаги тенджерите или тиганите да се хващат за дръжките;
• Да се носи винаги ръкавица при манипулации на фурната; 
• По време на рязане пръстите да се държат на безопасно разстояние от ножа, рендето или картофобелачката;
• Никога не оставяйте детето само да опитва от горещите течности или хранителни продукти, за да не се изгори.