На 15 август православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица. "Успение" означава блажено заспиване, така, както си е отишла божията майка - тихо, като заспиване. 

Хляб се пече и никой не остава гладен. 

На Голяма Богородица за пръв път се меси хляб с брашно, смляно от новото жито, ожънато през тази година. Месят всички, които вече са майки и които искат да станат такива. Хлябът се украсява с традиционни елементи. Носи се в църквата, където се освещава след тържествената литургия. След като вече е благословен, жените раздават хляба на живите за бог да прости мъртвите. На църквата се даряват свещи, месали и кърпи. Жените, които искат, но не могат да забременеят, поставят "сребърни плочки" (монети) на иконата на Богородица и отправят гореща молба.  

Предлагаме ви рецепта, която е точно за такъв специален случай. Майчината пита или погача за майката е богата като вкус, а начинът, по който се оформя, е специален. Разбира се, може да си я приготвите и просто когато ви се хапва нещо вкусно или искате да благодарите на майка си за грижите и обичта. Получава се хляб, мек и топъл като майчина душа - приласкаваща, спокойна, караща те да се завръщаш.

На трапезата присъстват още пилешка каша, варено жито, царевица и тиква. Задължително се хапват сезонни плодове - диня и грозде. На този ден се правят родови срещи и курбан за плодородие и против болести.

Мария означава любов!

Името Мария има много значения и преводи - „море от горчивина“, „покорство“ и „тази, която желае дете“. В Древен Египет името е означавало „обичана“. Днес това кратко и красиво име в въплъщение на любовта, на онази най-чиста, дадена за цял живот любов от майката към нейното дете. Казват, че човек е дете, докато е жива майка му.

Когато Богородица умира, тя възкръсва на третия ден след своето Успение. Явява се пред Апостолите, сияеща от слава и обкръжена от ангели, и им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всички дни!“

Снимка: iStock

Честит имен ден на Мария, Мара, Марена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара!