Истината е, че децата са изключително емоционални и често пъти изразяват желанията си с определени мимики и жестове. Не винаги обаче родителите успяват да разкодират смисъла им и в повечето случаи децата остават неразбрани. А малчуганите, колкото и малки да са те, винаги се стремят да изразят волята си и да споделят от какво точно имат нужда. Дали обаче ние, големите, съумяваме винаги и правилно да разчетем знаците, чрез които мъниците искат да ни кажат как се чувстват в даден момент? Ето как специалистите-психолози анализират част от езика на тялото при децата:

Кимането с глава

Всъщност кимането с глава надолу-нагоре, докато някой говори, съвсем НЕ означава, че детето е съгласно. При мъниците то в повечето случаи изразява нетърпение и настоятелна покана разговорът да приключи. Този знак е особено показателен за децата между 1 и 3 годинки. Едва след това тълкуването му е по-лесно и може да се разкодира като знак на съгласие.

Езикът на тялото - път към успеха >>

Скръстването на ръцете

Скръствайки ръце върху гърдите си, детето ни алармира, че е неспокойно. Според експертите така то инстинктивно се защитава и индикира за психологически дискомфорт, който детето чувства в момента.

Спуснати покрай тялото ръце

Спуснати свободно покрай тялото ръце означава, че детето е настроено дружелюбно и се чувства спокойно и сигурно в себе си. Същото значение важи и за ръце, разперени напред или вдигнати нагоре. Това дори може да се разтълкува като призив за игра и приповдигнато настроение.

 

Леко накланяне на главата

Лекото накланяне на главата в посока към събеседника показва, че разговорът е заинтригувал сериозно мъника и то изпитва изключителен интерес и любопитство.

Гледането настрани

Гледането настрани или в различни посоки не винаги може да означава липса на интерес. Понякога въртенето на главата подсказва за проява на плахост и дори страх у мъничето. 

Езикът на тялото при интервю за работа >>

 

Смръщването

Сбърчените вежди, освен че са емоционален израз у детето, подсказващ за неговото неодобрение, неприязън, огорчение или дори гняв, смръщването може да ни подскаже и за наличието на усилие да разбере какво му говорят.

Контактът с очи

Ако детето гледа открито събеседника, означава, че е в прекрасно настроение , самоуверено е и има добро самочувствие. Гледането в очите е и проявява интерес. Колкото повече очите на детето са отворени и съсредоточени, толкова по-голям е интерес детето изпитва към това, което му се говори. 

Погледът надолу

Свеждането на погледа по време на диалог издава безразличие към темата. Това може да е и знак за уплаха и гузност от страна на детето от извършена от него пакост. Погледът надолу обаче може да е и проява на свенливост, да индикира чувства на несигурност, неспокойствие и плахост.