Имате ли си малко хлапе вкъщи? Ако отговорът е да, най-вероятно изброените по-долу стъпки ще ви се сторят познати.

Време е да сложите малчугана в леглото му. Работата обаче не е толкова лесна, колкото изглежда. И това на повечето родители май е добре известен, ама много добре известен факт. Да започваме:

1.Звучно и щастливо анонсирате, че е време за лягане.
2.Сърцераздирателно избликналите в този момент сълзи, изчаквате да преминат с търпение и съчувствие.
3.Обяснявате на мъника, че времето за сън не е наказание.
4.Разяснявате му със спокоен и уверен тон, че всяка вечер по това време Оле-затвори-очички идва и е много тъжен, ако не може да си поиграе с другарчето си в приказния свят на сънищата.
5.Изчаквате нацупеното хлапе да се успокои, преди да поемете заедно с него към детската стая.

Малки пояснения към майчиния дневник >>

6.Разхождате се из къщата и минавате покрай детската стая без да влизате в нея.
7.Едва тогава прекрачвате прага й и уж случайно обличате мъника с пижамата на мама или тати.
8.С престорено- учудена гримаса се правите на клоун, за да допринесете още повече за гръмкия и жизнерадостен детски смях, който ще последва веднага след това.
9.Ако малчуганът отново смръщи носле и замрежи влажни очи, успокоявате го, като го уверявате, че утре ще бъде прекрасен ден и ще се забавлявате страхотно. (Не забравяйте да спазите обещанието си!)
10.Сега е моментът да пристъпите към следващата стъпка и тя е да поднесете на мъника правилната пижама. Молите го сам да я облече, като предлагате и своята помощ.

6 хитринки да успокоим детето >>

11.Ако му е за първи път, най-вероятно е той да прояви ентусиазъм и инат и в края на краищата да се справи сам с новото предизвикателство.
12.След като стъпка № 11 е вече зад гърба ви, идва ред на зъбките. Ако малчуганът смръщи вежди, поднасяте задачката под формата на игра.
13.Първо: обяснявате предимствата на зъбната хигиена. Избирате си любим на малчугана филмов, комиксов или приказен герой и го уверявате, че той си мие зъбките всяка вечер – затова е толкова силен, смел, добър и красив.
14.Поставяте миниатюрно количество паста върху четката му и се опитате да измиете зъбките му.  Ако ви окаже отявлена съпротива, поднасяте четката в неговите ръце и му предлагате сам да се справи с изпитанието. Това определено предизвиква интерес у капризния мъник и той с явно въодушевление се съгласява да опита сам.
15.Време е за гърнето или тоалетната.

От рано на гърнето >>

16.Връщате се в детската стая и му посочвате рафта с детските книжки. Остаяте го сам да си избере от коя от всички да му почетете.
17.Ако малчуганът се страхува от тъмното, му връчвате в прегръдките любимата плюшена играчка с уверението, че тя ще го пази през цялата нощ.
18.Пожелавате му "лека нощ" и го целувате по пухкавата бузка.

19.Започвате да четете. Мъникът ви слуша в захлас, като междувременно ви задава въпроси, на които търпеливо му отговаряте.
20.Детето затваря сънливи очи. Вие обаче, не се оставате да бъдете подведени. Добре знаете, че вероятността да ги отвори веднага след като спрете да четете, е доста голяма.

Да посеем обич у детето към книгите >>

21.Продължавате да четете поне 10 минути, след като сте се уверили, че мъникът спи.
22.Целувате детето и му пожелавате "лека нощ".
23.Изгасяте осветлението, но оставяте в близост до мъника нощна лампа с приглушена светлина, която лесно може да светне в случай, че се събуди.
24.Излизте тихомълком и се ослушвате. О, явно не сте си свършили добре работата. Май малкият хитрец ви е усетил, че се измъквате на пръсти, но… безуспешно.
25.Влизате обратно в стаята. Разбойникът се е събудил и с ококорени очи ви моли за глътка вода. Давате му да пие.

26.С усмивка до уши ви подканва да продължите четенето. Отпуска се назад върху възглавничката си в доволно очакване на продължението. Започвате да четете.
27.Дава ви знак да спрете. Пишка му се. Хайде отново на гърнето или в тоалетната.
28. След това обаче разсъненият пакостник демонстративно подминава вратата на детската стая. Сетил се е за новата кукла (ако е момиче) или за любимата количка (ако е момче), и държи да си я сложи до креватчето.
29.Е, няма как – втурвате се в търсенето й. Под масата – няма нищо,бъркате под пианото – оттам изхвърчат полуразглобена химикалка и отдавна изгубен прашлясал чорап. Не вършат работа. Мъникът започва да губи търпение и а… да избухне в рев.
30.Тогава се сещате да погледнете в пералнята. Последната страст на мъника ви е да крие любимите си играчки тъкмо там…

31.Надниквате вътре и, о, ужас…оттам ви "съзeрцава”, спотаила се, развита и накъсана, тоалетната хартия. Хлапето до вас този път избухва в неудържим рев.
32.Започвате да го успокоявате и да го уверявате, че ще намерите бленуваната играчка.
33.И, слава на бога, светът е голям и спасение дебне отвсякъде! В този момент сте осенена от спомена за местонахождението на "успокоителното” – в колата.
34.Пращате таткото на бързи обороти до семейния автомобил с важната заръка. След секунда той е пред вас с 24-каратова усмивка и с въжделеената играчка в ръце.
35.Малчуганът е щастлив! Вие също! Пристъпвате едва-едва през прага на детската стая, изчаквате мъника да легне, пожелавате му лека нощ и още преди той да ви е отговорил, се строполявате до леглото му, унасяйки се в сладък и жадуван сън.

Поздравления! Вие успяхте…  ;)