Пътуването на бебе със самолет винаги е свързано със силни емоции. Много родители се притесняват да предприемат подобно начинание, но невинаги имат избор – в повечето случаи самолетният транспорт е най-доброто решение за превоз. Затова експертите от онлайн туристическа агенция eSKY.bg посочват кои са 10-те основни предпоставки пътуването с бебе да протече максимално безпроблемно и комфортно:

1.    Подходящият полет
Потърсете полет в часовете, в които бебето обикновено спи. Дори това да е свързано с неудобствата на среднощния полет, с повече късмет бебето ще проспи голяма част от пътуването, което е най-добрият вариант за всички. Избягвайте прекачвания или се уверете, че времето за престой е достатъчно, за да сте навреме за следващия полет.

2.    Допълнителното време
Бъдете на летището по-рано от стандартните изисквания. Никога не знаете какви изненади могат да възникнат, така че си осигурете достатъчно време, за да не изпадате в кризисни ситиуации.

3.    Запасяване с най-необходимото
Вземете допълнително памперси, кърпички, дрешки, мляко, вода – полетът ви може да закъснее. Не забравяйте, че често температурата в самолета е много по-ниска от тази на летището. Облечете бебето на пластове, така че да се справяте лесно с температурните промени. Вземете резервна фланелка и за себе си.

4.    Мястото в самолета
Седалка до пътеката ще ви позволи да ставате лесно за смяна на памперси или разходка. Място до прозореца е по-подходящо, ако ще кърмите. Ако имате спътник, поискайте местата до пътеката и до прозореца. Така, при наличие на свободни места в самолета, пътникът с мястото по средата може да предпочете да седне другаде, а вие ще използвате и неговата седалка.

5.    Столчето


Не е задължително бебето да пътува в столче за кола на отделна седалка, но е препоръчително. С него и вие и бебето ще пътувате много по-комфортно. Обикновено мястото за бебе се заплаща минимално. Ако бебето ще пътува в скута ви, използвайте слинг или кенгуру, за да облекчите ръцете си.

6.    Количката
Вземете най-здравата и възможно най-компактна бебешка количка. Преди това се уверете, че побира всичко необходимо и ще издържи на екстремни ситуации. Вземете я с вас на борда, за да се придвижвате по-бързо и лесно на територията на летищата.

7.    Плачът
Ако бебето понася пътуването трудно, опитайте да го кърмите, дайте му вода или залъгалка, особено при излитане и кацане – смученето ще предотварти болката в ушите. Люшкайте го, разхождайте го, отвличайте вниманието му с различни предмети. Важно е да запазите спокойствие, дори когато нищо не помага – със сигурност повечето пътници разбират добре през какво преминавате.

8.    Кърменето


Експертите в авиацията не дават еднозначен отговор по въпроса за кърменето на борда. Трудно е да си представим как някой прави проблем за подобно нещо, но има култури с крайно различни разбирания от нашите. Затова от eSKY.bg съветват майките, които се притесняват, да поискат писмено потвърждение от авиокомпанията за кърмене на борда, и при проблем да го предоставят на екипажа. За предпочитане е да седнете до прозореца, да носите покривало и удобни за кърмене дрехи.

9.    Придружителят
По възможност пътувайте с някой ваш близък. Той ще ви бъде от голяма помощ при проверките и придвижването, при прибирането на багажа над седалките, ще гушка бебето, когато се уморите, и най-важното – ще ви дава спокойствие.

10.    Помощта от стюардесите
Доколкото не злоупотребявате с търпението на обслужващия екипаж, той винаги ще бъде на ваше разположение. Чувствайте се спокойни да поискате помощ, винаги когато имате нужда – все пак сте платили достатъчно за своите самолетни билети.