Любовта е прекрасно и възвишено чувство, което рисува романтично бъдеще пред нас. В него не съществува и идеята за развод или раздяла. Но разводът е част от взаимоотношенията в съвременния свят. Съществува обаче тънка линия между реализъм и черни мисли за бъдещето на връзката и трябва да се доверим на първото, ако искаме да изградим здрава основа за отношенията ни, преди да встъпим в брака. Не всеки е готов да повдигне сериозните въпроси, които градят ежедневието на споделения живот. Много хора започват да обсъждат проблемите, едва след като вече са сложили подписите си.

Съвсем нормално е да имаме различия с партньора си, но те не бива да ни карат да се страхуваме или да пренебрегваме разбиранията си за съжителство. Дори най-драстичните неразбирателства могат да бъдат разрешени с преговори между половинките. Когато слагате проблема на масата, не забравяйте, че трябва да обясните защо е толкова важно за вас – искате да сте сигурни, че няма да загубите времето си, впускайки се в сериозната житейска стъпка брак. Следват 8 неудобни въпроси, които трябва да зададем на партньора преди брака.

1. Какви са финансовите ти цели и как ще ги постигнеш?

Парите са важна част от живота и не трябва да се свеним да говорим за тях. Липсата на финансови средства е най-честата причина за развод. Колкото по-рано бъдат уточнени разбиранията ви за парите, толкова по-ясни ще станат очакванията ви. Можете да зададете деликатно въпросите по следния начин: „Как ще поделяме сметките си?“, „Какво ще купим най-напред?“, „Ще имаме ли обща банкова сметка?“ Целта на разговора е не да сравнявате кой колко пари изкарва, а да успеете да постигнете разбирателство за управлението на парите ви.

2. Искаш ли деца и какво ще направиш, ако не успеем да имаме наши?

В обществото съшествуват разбиранията, че децата идват с брака, но не винаги е така. Неуспешните опити да имат деца могат да се окажат болезнени в отношенията между партьорите и да нанесат поражение върху брака. Понякога поради различни причини един от двамата души може да не е готов за инвитро процедури, а още повече за решение да бъде осиновено дете. Разговорите ще помогнат да определите заедно и в сплотеност посоката оттук-насетне.

3. Как си представяш ролята на родител?

Ако и двамата сте готови да имате деца, това е чудесно. Следва въпросът за отглеждането на децата. Добре е да изясните как всеки от вас вижда своята роля в родителските грижи. Как ще разпределяте времето между работата и задълженията у дома. Споделете помежду си как е преминало детството ви и как самите вие сте били отглеждани от родителите си. Кое харесвате и не харесвате в техния подход, какви са уроците, които ще приложите в отглеждането на вашите деца?

4. Как стоят нещата със свекъри и свекърви?

Създаването на ново семейство не е изграждане на взаимоотношения единствено между двама души. Много хора не могат да приемат, че вече не живеят при мама и неумението да се сложи граница между „предишното“ и новото семейство може да се окаже истинско предизвикателство за брака. Трябва да изсясните с парньора си как ще разпределяте времето, и какви ще са приоритетите ви, когато става въпрос за ролята на вашите родители в новия ви живот.

5. Какви са очакванията ти за секса?

Парньорите могат да споделят различни виждания за това колко често да имат интимни отношения в брака си. Само в приказките страстта и бурните нощи продължават до безкрай. Добре е да приемем, че сексуалната активност може да има своите върхове и спадове, но това съвсем на значи, че сме изгубили интерес към половинката си. Говорете за предпочитанията си, за това кое ви харесва повече и споделяйте фантазиите си. Помислете за откриване на нови начини да разпалите огъня, което със сигурност ще се отрази положително на връзката ви.

Вижте във Frida.bg кои са другите въпроси, които трябва да зададем на партньора си преди брака.