Похапването с пръсти може да не е сред най-привлекателните за родителите "техники” за хранене, но е сред най-вкусните и любими за малките лакомници похвати за наслаждаване и опознаване на храната. И това не е всичко. Според специалистите храненето с пръстчета стимулира и улеснява прехода от пюрирани мешавички към общи храни. Освен това улеснява мъника по пътя му към самостоятелността и благоприятства развитието на сензо-моторните му възприятия. Не е необходимо малчуганът дори да е навършил 1 годинка, стига, разбира се, видът на храната да позволява това. Кои са вкусотиите, които можем да позволим да вкуси с ръчички, вижте:

Нова мода в маниера на хранене >>

Банани

Има ли малчуган, който да не е пленен от вкуса на този дъхав и полезен тропически плод! Зрелият банан не само че се отличава с великолепните си вкусови качества и екзотичен аромат, но е и сред най-препоръчителните плодове за захранване на бебето след шестия месец. Той е идеален за стомахчето, поради благотворното му действие при запек. Освен че стимулират обмяната на веществата, изобилието на калий в бананите, на магнезий и фосфор, на селен и желязо, на витамините от групата на В, ги превръща в прекрасен лек и стимулатор за пълноценното физическо и интелектуално развитие на бебето и малкото дете.

Магнезий – главният архитект на детската костна система? >>

Авокадо

Напоследък се заговори много за полезните свойства на този наистина вълшебен плод. Това чудно творение на природата с вкус на мека ядка е също перфектен избор за захранване на мъничето. Авокадото не е алерген и спокойно може да запознаете мъника с неговия мек и нежен вкус, дори и преди навършване на първата му годинка, поднасяйки му го на малки резенчета в чинийка. Освен това този плод може да се похвали с витамини, минерали, включително и калий повече, отколкото има в бананите. И подобно на зехтина, авокадото може да се гордее със съдържанието си само на "добри" мазнини.

Безценното авокадо >>

Зеленчуци

Дали ще дадете на мъника да си гризне сам от вареното картофче, морковче или червено цвекло, от карфиола или броколите, нарязани на фини розички или микс от тях, няма да сгрешите. Разбира се, убедете се преди това, че меките зеленчуци не са горещи и че детето спокойно може да ги вземе с пръстчета и да се наслади на очарователния им мек вкус. Пък и позволявайки му да се запознае с тях по този не особено хигиеничен, но древен начин, вероятността да заобича зеленчуците определено ще се увеличи!

Варени на пара миникюфтенца

Консумацията с пръстчета на симпатични миникюфтенца е прекрасен начин да увеличите не само интереса на злоядото мъниче към месото, но и така необходимия за организма му прием на протеини. Дали ще бъдат от сьомга, от пилешко, пуешко или телешко месо, изборът е ваш.

Грах

Пресни или замразени, задушените грахови зрънца са лесни за дъвчене от малките деца, вкусни са и изключително полезни. Грахът е богат на витамините С, К, А, В1, В2, В3, В6, както и на фолиева киселина, която заедно с витамин В6 подпомага сърдечно-съдовата система. И като прибавим към всичко това изобилието на фосфор, магнезий, мед, желязо, цинк, на много фибри, протеини и въглехидрати, това мъничко зрънце се оказва същинска суперхрана за малки и големи!

Сирене

Стига да е обезсолено, кубче сиренце, поднесено към ръчичките на палавия малчуган, е чудесен старт на деня. Няма нужда да влизаме в подробности и да обясняваме колко важно е сиренето за формирането на калций в детската костна система. Пък и предложено вместо десерт, то е прекрасен начин за почистване на зъбките.

Макарони

Макароните могат да се срещнат под най-различна и чудновата форма, което ги прави особено забавна и впечатляваща вкусотия за мъничета, обичащи похапването с пръстчета. Не лишавайте малките лакомници от това удоволствие. Овкусени със сирене или кашкавал, макароните са подходящ избор за закуска. Макаронените изделия са произведени от специален тип твърда пшеница, която има свойства, различаващи се от тези на пшеницата, служеща за производство на хлебни изделия. Една от тези разлики е ниският ѝ гликемичен индекс. А колкото по-нисък е гликемичният индекс на един хранителен продукт, толкова той е по-засищащ и полезен.

Биомакарони от лимец >>

Горски плодове

Снабдени с много витамини и антиоксиданти, боровинките, ягодите и малините са любима храна на всеки мъник, навършил 1 годинка, стига, разбира се, преди това да сте се уверили, че детето не проявява алергия към тях. Похапването на малчуганите от тези сладки нежни чудесийки си има само един недостатък - сините петна, които съпътстват всяка хапка.

Признанията на един малък дегустатор >>