Може би едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправя всяка млада майка, потопила се за първи път в магията на майчинството, е кърменето. Нещо ново и непознато, с което тепърва й предстои да се запознае. Майчиното мляко е от изключително значение за здравето и пълноценното развитие на новороденото. Случва се обаче в първите месеци често пъти кърменето да бъде съпроводено с болка и дискомфорт от страна на майката, и това, от своя страна, да доведе до взимането на погрешния и лош избор – да отбие преждевременно рожбата си и така да я лиши от най-благотворната и жизненоважна за нейното развитие храна.

Причините за това неразположение могат да бъдат няколко. По-долу изброените съвети ще ви помогнат по-лесно и бързо да се преборите с чувството на болка и тежест. Необходими са ви само малко търпение и това, което имате в несметно количество – майчина обич:

1. При усещане за напрежение и тежест изцеждайте по малко количество кърма

До 72 час след раждането, а понякога и по-късно, гърдите започват да секретират кърма (преди това те отделят коластра – гъста жълтеникава течност, която е от изключително значение за новороденото бебе през първите дни след появата му на бял свят). При идването на кърмата те набъбват. Възможно е телесната температура да се повиши до 38 градуса. Това състояние е напълно нормално – по този начин тялото осигурява достатъчно кърма за бебето. Обикновено то е съпроводено с усещане за болезненост, идващо от натрупването й в каналчетата. За да облекчите гърдите, изцедете известно количество мляко.

2. Преди кърмене или изцеждане, обливайте гърдите с топла вода

Топлата вода ще разшири каналчетата и ще даде възможност на кърмата по-лесно да прониква през тях. Ако оплакванията не отшумят в рамките на 2-3 дни, консултирайте се със специалист. Постепенно количеството секретирано мляко ще се регулира от редовното хранене на бебето. Колкото и кърма да имате, вече няма да усещате напрежението, втвърдяването и болезнеността, характерни за началния период.

 

3. Не пренебрегвайте консултацията със специалист

Ако някоя от гърдите се възпали и ви боли, това е знак, че може би развивате мастит – възпалителна инфекция на гръдната тъкан. Гърдата се зачервява, става чувствителна и топла. Майката може да продължи да кърми, но трябва незабавно да се консултира с лекар, който да назначи лечение.

 

4. Старайте се да поставяте бебето да суче винаги в правилна позиция

Неправилното засукване или позициониране на бебето също може да причини болка. Лекият дискомфорт в зърната е нещо нормално в началния период. Ако не отшуми за няколко дни и дори започне да се засилва, не пренебрегвайте проблема. Обърнете внимание на позата на бебето! Коремчето му трябва да е опряно във вашия корем, а главичката – към вас. Преди да засуче гърдата, устата е широко отворена, а главата леко наклонена назад. Бебето поема не само зърното, но и 2-3 см зад него.

 

5. Избягвайте миенето на гърдите и особено на зърната с изсушаващи сапуни и душ гелове

Най-добре е да изплаквате гърдите само с вода. Ако зърната са разранени, след кърмене ги оставяйте да изсъхнат сами. Сменяйте подложкте на бельото колкото е необходимо, за да ги поддържате сухи. Влагата не само пречи на бързото заздравяване, но и спомага за развитие на гъбички.

6. Използвайте успокояващите мехлеми за разранени зърна

За по-бързо възстановяване може да използвате специални кремове във вариант без отмиване. Намазани на тънък слой, след като гърдата е изсъхнала след хранене, те допринасят за регенерацията на кожата. Има и такива, които могат да се нанасят непосредствено преди кърмене. Преди прилагането им обаче, винаги се консултирайте с лекаря-специалист.

7. Правете масажи

За да предотвратите евентуални проблеми, придържайте се към схемата – затопляне – масаж – кърмене – почивка. Вземете топъл душ или сложете топъл компрес върху гърдите. Направете им нежен масаж от основата към зърното в рамките на няколко минути. Това помага на млякото да потече по-лесно. Сложете бебето да суче, след което си починете. Ако гърдите са препълнени и твърди и бебето не успява да засуче, може да изцедите малко мляко, за да улесните кърменето.