1. Обичайте майката на сина си с цялото си сърце. Ежедневно изразявайте с думи, жестове и отношение любовта си към жената, дала живот на детето ви. Синът рано или късно се научава да обича и мрази точно така, както баща му. Един ден сами ще се уверите, че той ще обича своята избраница така, както вие сте обичали неговата майка.

2. Сложете го на скута си и подкарайте заедно леко и бавно семейния автомобил. Всяко дете си спомня първия път, когато се е намирал върху коленете на баща си с поставени върху кормилото малки ръчички. Един, макар и кратък, миг, в който той е повярвал, че може да бъде точно като своя баща.

3. Научете го да бъде взискателен, особено когато става въпрос за жени и храна. Да не се заплесва по някое момиче, само заради зашеметяващата му визия. Култивирайте у него умението да цени жената не само по външността й, а най-вече по нейните качества.

4. Намерете време да поиграете заедно футбол или на друг любим спорт. Това ще ви сплоти и ще му помогне да погледне на вас не само като на родител, но и като на страхотне спаринг пратньор и най-вече - на приятел.

Възпитание на емоциите и духа чрез изкуство >>

 

5. Научете го да изразява любовта си открито. Обикновено момчетата, за разлика от момичетата, крият емоциите си и много рядко могат да демонстрират любовта си към някого открито (семейство, приятели или любима). Голяма част от тях израстват с предубеждението, ще изглеждат в очите на околните слабохарактерни и смешни. Напротив, увериете сина си, че се иска кураж, за да покажеш любовта си. Научете го да бъде смел.

6. Не избягвайте темата за секса. Темата за секса трябва да е сред приоритетите в общуването на бащата със сина. Понякога единствено бащата е този, на когото порасналият вече юноша ще се довери и ще иска да научи повече по въпросите, които го вълнуват, включително и тези, свързани със секса. Възпитайте у детето си добра сексуална култура, за да го предпазите един ден от неочаквани и неприятни изненади.

7. Научете го да се държи мъжки в трудни ситуации, да бъде смел и твърд. След това му напомнете, че той има дом, в който винаги може да се завърне и на воля да си поплаче.

8. Общувайте със сина си. Говорете с него колкото е възможно по-често. Отговаряйте на въпросите му. Изслушвайте го. Детето има нужда от слушател в лицето на своя баща. Задавайте му въпроси. Нека да разбере, че вие живо се интересувате от неговия живот, мечти, интереси, надежди или тревоги.

Бащата, който се научи да разбира сина си >>

 

9. Научете го на маниери. Един добър баща знае, че трябва да възпита у сина си жестове, поведение и отношение към другия пол и по-възрастните, които да останат трайни качества за в бъдеще. Кавалерството винаги е на мода!

10. Научете сина си на сдържаност и на добър тон. Възпитайте у него умение да владее гнева си, когато почувства, че животът е несправедлив. Въпреки обидата да запазва самообладание.

11. Научете го сам да избира битките в живота си. Уверете се в стойността на преследваните от него цели и го окуражавайте. Научете го да се изправя пред предизвикателствата на живота лице в лице. И да не се предава пред всеки неуспех или спънка по пътя към тяхното постигане.

12. Споделяйте музиката, която слушате. Запознайте го с любимите си парчета на Pink Floyd или Beatles. Поискайте и тй да ви запознае с неговите любими изпълнители и техните албуми. Разширявайте кръгозора на неговите възприятия и интереси. Култивирайте вкус към хубавата и стойностна музика.

Агресията - грешка във възпитанието >>

 

13. Когато се състезавате със сина си, оставяйте го понякога да печели. Той трябва да знае, че големите неща са постижими. Но не прекалявайте. Загубата е на по-малък стимул за постигане на победата.

14. Научете сина си да уважава и почита семейните ценности.

15. Бъдете му баща. Да бъдеш баща е несъмнено едно от най-големите ви постижения. Споделяйте с него радостите на бащинството, така че един ден той да поиска също да бъде баща. Напомняйте му отново и отново с думи и целувки, че никой никога няма да го обичам, така като неговите родители.

16. Чуйте го сега. Ако не се вслушвате в думите и желанията на сина си, докато все още е невръстно дете, след години, когато порасне, и да искате, вече ще е късно.

5 неща, които не трябва да казваме на детето >>

 

17. Прегръщайте сина си, когато има нужда да разбере, че винаги може да разчита на вас. Бащината прегръдка е чудотворна за всяко дете. Тя е и сила и кураж, и обич и утеха, и вяра и вдъхновение.

18. Подгответе се подобаващо за отговорите на неговите въпроси. Малкото дете обича да пита. Ако не знаете отговора на въпроса му в момента, просто му кажете, че ще му отговорите малко по-късно. Веднага се посветете и изпълнете обещанието си навреме.

19. Попитайте майка му. Идва момент в живота на момчето, когато той живо започва да се интересува от момичета. Той ще дойде при вас с въпроси, на които обаче вие не винаги ще съумеете  да му дадете точния отговор или съвет. Ако той се срамува да попита майка си, направете го вие. Тя при всички случаи ще знае как да отговори.

20. Обичайте сина си така, както се обича дъщеря. Малките момичета не са единствените, които имат нужда от прегръдки и целувки. Всяко едно дете еднакво се нуждае и има право на бащина ласка.

 

21. Не налагайте мнението си. Със собственото си поведение и отношение бъдете пример за подражание. Един ден, когато порасне, синът ви ще следва вашия начин на живот, а не съветите ви.

22. Бъдете неговият герой. Синът ви може да е луд фен на Батман, Спайдърмен или Айрънмен, но вие сте неговият голям герой от истинския живот. Не го разочаровайте! Докажете на малчугана, че татко може всичко и ще преобърне света, за да направи сина си щастлив; че е най-великият смелчага, и че няма герой от комиксите, който да се равнява по сила, смелост и обич с тези на неговия баща.

3 съвета как да общувате по-лесно с децата си >>

В края на краищата, крушата не пада по-далеч от дървото, нали? И колкото по-всеотдаен и истински е един баща, толкова по-стойностен, хубав и щастлив ще бъде живота на неговия син!