Лято е, а това е най-подходящият сезон да свалите памперса на своето мъниче и да го научите да пишка на гърне или в тоалетната. Ето няколко изпитани съвета, които ще ви помогнат да го направите лесно, без да травмирате себе си или детето.

1. На въпроса кога е подходящата възраст да свалим памперса на детето има много отговори, теории и мнения. Всяко дете е различно и се развива със свой собствен ритъм. Като майка, вие сте жената, която най-добре знае дали детето е готово на тази промяна.

2. Поне няколко дни преди ‘събитието’ обяснете на детето какво му предстои и какво ще се случи. Обяснявайте, говорете, бъдете подробни. Не подценявайте малките човечета. Те разбират много повече, отколкото ние понякога си мислим.

3. Купете удобно памучно бельо с цветни картинки – на животни или любимо геройче от анимационен филм. Обяснете на детето, че зайчето (или каквато друга картинка има на гащичките) няма да е никак щастливо, ако бъде напишкано.

4. Свалете памперса, когато сте навън – в двора на къща, в парк.

5. Носете си поне 4 чифта бельо. В началото мъниците пишкат на много малки интервали от време

6. Бъдете търпеливи. Детето ще се напишква – това е факт. Обяснявайте му какво се е случило и какво трябва да направи следващият път.

7. Питайте го дали му се пишка, за да му напомняте, че вече не е с памперс.

8. Направете изпишкването навън забавно – накарайте го да напишка тревичка, цвете, мравка. Изберете място, което ще го заинтригува, за да обвърже новото, което му се случва с приятни емоции.

 


9.
Урината съдържа 90% вода. Припомняйте си този факт всеки път, когато решите, че е притеснително да изпишквате детето си навън. 

10. Когато се напишка, му посочвайте образувалата се локвичка, накарайте го да пипне мокрото на гащичките си. Така ще разбере що е то да се напишкаш не само на думи, но с очи и на допир.

11. Поставяйте негова любима играчка до гърнето или тоалетната чиния. Нека този гост съпровожда процеса на ходене до тоалетна, за да го направи забавен.

12. И отново – говорете, говорете и пак говорете какво се случва.

13. Не се карайте на детето, ако напишка дивана, стола, паркета и т.н. Всичко се почиства. Не рискувайте да го травмирате с крясъци.

14. Давайте личен пример. Не се притеснявайте от това, че детето може да стои до вас в тоалетната и да ви гледа. Няма винаги да е така.

15. Може да се опитате да приучите детето да ползва гърне, преди да му свалите памперса. Така ще си спестите инцидентите. Когато детето свикне да си казва, изхвърлете пелените. Подобен вариант е и ползването на т. нар. тренинг гащички. С тях детето усеща мокрото от напишкано, но не пропускат. 

16. Ако махането на памперса се окаже проблематично, изчакайте. може би детето ви още не е готово.