Това са не просто календари за отброяване на дните през идващата 2016 година, а каузи, в които може благородно да се включите. С купуването на който и да е от тези календари, ще осигурите средства за храна, дом и лекарства на животните от снимките, както и за работата на доброволците в проектите, които представляват.

1. Сподели момента... 

Всички животни, представени на 12-те страници на календара на Pet Sisters и dailapa.dog.bg са бивши бездомничета от улиците на България. Всяко от тях има своята дълга история с щастлив край, зад която стои всеотдайността на хората, отдали времето и сърцето си на тази кауза. Календарът може да е ваш срещу дарение от 10 лв, в полза на избрана от вас организация или конкретно животно в беда. Календарът съдържа информация за имени дни, фази на луната, празници, а на задната му корица са координатите на клиники за безплатни кастрации и предлагащи намаление за бездомни животни.



2. Календар за приятелите

Календарът на ветеринарна клиника "Добро хрумване" е с илюстрации, които са подарък от Петя Константинова от Petya Konstantinova Art. От клиниката споделят мнението, че един настолен календар е много по-хубав подарък, отколкото хилядите ненужни неща, които впоследствие трупат прах или тайничко пробутваме на някой друг. Календарът е настолен и под всяка илюстрация има великолепни мисли за приятелството. Януари посреща с "Приятелите нямат нужда от обяснения. Те се надушват"; декември с - "Приятелите винагис поделят... дори вмирисани чорапи!"

3. 12 супергерои за супер година

Темата на календарите на Animal Rescue Sofia за 2016 г. е "Нашите СУПЕРкучета". Дванадесет герои и героини от приют „Фермата“ – препатили и спасени, усмихнати и окрилени, смели и абсолютно великолепни – се строяват, за да дадат настроение и кураж през идната година, всеки със своята история и суперсила. Цената на календара е 10 лв. 

4. Приятели на животните

Friends for Animals тази година са направили два вида календари - стенен, с щипки за закачване на страниците; и с магнит на гърба. Можете да се сдобиете с някои от тях срещу дарение от 5 лв. за магнитното календарче и 8 лв. за стенния календар. 

5. Дивите животни на България

Календарът е изпълнен с прекрасни авторски снимки на Стефан Аврамов. Темата  е "Дивите животни на България". Средствата от него отиват основно към кампанията "Да намалим страданието". Един от слоганите под снимка с лопатар е "Ако бракониерството в Източните Родопи бъде ликвидирано, може би подобни гледки в гората ще станат ежедневие." Kалендар e с размери 350/470мм с цена 10 лв.

6. Приятели на котката

Сдружение "Приятели на котката" тази година издава настолен календар с авторски снимки на бездомничета от улиците на България. Има също така и информация за специални грижи, болести, поведение и, като цяло, за редица въпроси, свързани с котките у дома и навън.

7. Шарко

Нещо малко по-различно - двуезичен календар (на български и немски) от фондация за защита на животните "Шарко".  Надписите на този календар представят истинската същност на човека в симбиозата му с животните. "Човекът вярва, че му е дадено да бъде собственик и господар, но това е илюзия. Той е само част от цялото. Задачата му е да се грижи, не да експлоатира. Човекът има отговорност, а не власт". Цената е 12 лв.

8. Бездомните животни от България

Щастливите муцуни на животните, които са получили втори шанс, благодарение на това, че са били спасени и осиновени, красят страниците на календара на Animal Hope Bulgaria - Пловдив. Достатъчно е да им пишете налично съобщение на страницата им във Facebook, за да го. получите или да се разходите в Пловдив до "Инкубатор" в Капана. Цената на календара е 12 лв. 

9. В помощ на бездомните животни

Спасяването на едно животно няма да промени света. Но за това животно светът ще се промени завинаги. Тази истина споделят на календара си от Animal SOS.



10. Дивите животни в риск

WWF разказва приказки за дивите животни от цял свят от страниците на календара си за 2016 година. Не само по Коледа, а по всяко време на годината може да се включите в някоя от благотворителните инициативи на WWF - България. Може да станете закрилник на рис или на есетра с дарение от 50 лв., като срещу това ще получите сертификат и красива плюшена играчка рис или панда.