Всичко, което е полезно за бебето, е полезно и за майката! Истината е, че ако една майка следва законите на Природата, тя ще направи най-доброто, както за детето си, така и за самата себе си! За ползата и благотворното влияние на майчиното мляко върху бебето сме ви говорили не веднъж. Тук обаче акцентът е върху полезното действие, което кърменето оказва върху майката.

7 сериозни причини да кърмите детето си >>

1.Намалява риска от рак на гърдата

При жените, които кърмят, рискът да развият рак на гърдата намалява с 25 %. Интересен е още фактът, че опасността от появата на рак на гърдата спада правопропорционално с общата продължителност на кърменето. Т.е. колкото по-дълго време кърми една майка, толкова по-нисък е рискът да развие рак на гърдата.

По-малко рискове за рак на гърдата >>

2.Намалява риска от рак на матката и яйчниците

Една от причините за по-ниския риск от развитие на рак на матката и яйчниците при кърмещите мами е фактът, че през периода на кърменето нивото на естрогена е значително по-нисък. А колкото по-нисък е броят на естрогените, толкова по-малка е стимулацията на матката и яйчниците и толкова по-минимален е рискът от развитие на ракови клетки.

Десет истини за миома на матката >>

3.Намалява риска от остеопороза

Некърмещите майки са четири пъти по-застрашени от развитие на остеопороза в сравнение с кърмещите. Те са и по-податливи към фрактури на бедрената кост в годините на менопаузата.

Няколко факти за здрави кости >>

4.Предпазва от забременяване

Изследванията сочат, че сигурността при предпазване от забременяване при изключително кърмене на бебето през първите 6 месеца след раждането е над 98%. Майката обаче може да разчита точно на този процент в случай, че:
• Все още менструалният цикъл не се е появил
• Не дохранвате ли и/или не къми бебето си през дълги интервали от време през деня (повече от 3 часа) или през нощта (през 6 часа)
•Бебето не е навършило 6 месеца

5.Поомага за по-бързата загуба на тегло след раждането

Кърмещите мами демонстрират значително по-големи и бързи промени в обиколката на ханша и загуба на повече мазнини един месец след раждането в сравнение с майките, разчитащи на изкуственото хранене. Освен това кърмещите мами са склонни по-лесно да възвърнат теглото си отпреди бременността.

6. Помага за по-бързото свиване на матката след раждане

Кърменето помага за по-бързото възстановяване на фигурата на майката и поради факта, че процесът на отделяне на кърма води до свиването на матката до състоянието й преди бременността (по време на бременност матката нараства близо 20 пъти). За информация, матката на некърмещата жена никога не възстановява напълно първоначалните си размери от преди забременяването. Тя винаги остава уголемена.

Грижи за бюста по време и след кърмене >>

7.Отразява се благотворно върху психическото състояние и повдига настроението

Кърменето се отразява благотворно не само на фигурата, но и на психическото състояние на майката. Изследвания твърдят, че кърмещите мами са значително по-малко склонни към изпадане в състояния като следродилна депресия, тревожност или лошо настроение.

Кърменето – благодат и за майката >>

8.Пести време и пари

Излишно е да напомняме, че кърменето пести както време, така и много разходи около покупки и пособия за хранене. 

9.Отразява се изключително благотворно върху здравето на сърцето

Факт – кърменето укрепва сърцето, регулира кръвното налягане и дори се отразява изключително благотворно върху майки с нарушения в сърдечно-съдовата система. Доказано е, че жени в менопауза, кърмели своите деца повече от 12 месеца, са 10% по-малко склонни към развитие на сърдечно-съдови заболявания.

10.Предпазва майката от дефицит на желязо

Истината е, че кърменето предпазва не само бебето, но и майката от развитие на желязодефицитна анемия. Тук изключително важи "ефект на огледалото" – колкото повече – толкова повече. Т.е. колкото повече организмът дава от себе си, толкова по-бързо намира начин да възстанови изгубеното, дори да се запаси, за да възвърне и балансира естественото си състояние.

Храни и напитки за увеличаване на кърмата >>