Обикновено посрещането на новороденото у дома е предшествано от продължителна трепетна подготовка, свързана с набавянето на най-необходимите вещи и аксесоари за малкото човече. Но, честно казано, някои от тях се оказват не толкова нужни в първите дни, и дори месеци, а за други се сещаме едва в последния момент, а всъщност излиза, че именно те са от първа необходимост. Затова вместо сладките меки акрилни одеалца, които малко могат да почакат, или дори детската количка, има неща, които нямат отлагане:

1. Бебешко бельо

Не забравяйте първо място в списъка за най-необходимите вещи за посрещането на бебето да отредите на... бебешкото бельо. Тъй като вероятността мъничето да понамокри или понацапа дрешките си, въпреки наличието на памперс, снабдяването с поне 2-3 комплекта бебешко бельо, няма да е излишно. Бельото включва боди, камизолка и ританки. Не заравяйте, че дрешките трябва да бъдат от мека памучна материя. Помислете и за 2-3 комплекта спално бельо, включващо долен чаршаф, калъфка за юрганчето и парченца плат за вместо възглавничка.

Снимка: target.com

2. Практична непромокаема подложка за преобличане

Тя е удобство за всяка мама. Може да намерите бебешки креватчета с поставка, предназначена именно за такава подложка или да я купите под формата на "капак", покриващ бебешката ваничка, поставена върху статив.

Снимка: bebelandia.bg

3. Спално чувалче за новородено

Въпреки че през първите седмици бебето не шава особено много и вероятността да се отвие е минимална, за да осигурите спокоен сън – и на вас, и на бебето, добре е да му вземете спално чувалче, съобразено с неговия размер.

Снимка: picstopin.com

4. Качествен матрак

Приоритет № 1 за всеки родител трябва да бъде матракът! Тук нашата препоръка е да не гледата цените, а да заложите на качеството. След като вашето бебе известно време ще прекарва голяма част от денонощието в легнало положение, трябва да помислите за удобен, ергономичен и антиалергичен матрак, изработен изцяло от естествени материи. Имайте предвид, че новороденото прекарва средно около 20 часа в сън, а бебето до 1 година – около 16-18 часа. Ето защо, като родители, сме длъжни да се съобразим с този факт и да осигурим на малкото човече най-безопасна и здравословна среда.

Снимка: brava.bg

5. Бебешко шезлонгче

В детските магазини лесно може да откриете бебешко шезлонгче в най-различни варианти. От най-обикновени до пеещи и самолюлеещи се. На каквото и да се спрете обаче, то ще ви бъде от полза винаги, когато ви се наложи да прескочите за кратко до кухнята или банята.

Снимка: amazon.com

 

6. Кошничка за сън

Не е фатално, ако не сте успели навреме да си набавите бебешко креватче. Проблемът има решение и той е кошничка за бебе тип "Мойсей". Достатъчно е да постелите няколко ката меки памучни завивки върху дъното й и да положите върху тях малкия принц или принцеса.

Снимка: rhbabyandchild.com

7. Възглавница

Навярно някой ще попита учудено: Защо пък сега възглавница? Заради кърменето. Процесът на кърмене е изключително важен както за бебето, така и за майката. За тази цел мама трябва да си е подсигурила удобно кътче с хубава, осигуряваща комфорт, възглавница, на която да се облегне и спокойно да кърми своята рожба.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

8. Столче за кола

Важно условие преди раждането на детето е да сте си осигурили задължителното за всяко бебе столче за кола. То гарантира неговата безопасност и сигурност по време на път. Не забравяйте, че присъствието му в автомобила на всеки шофьор, който вози в колата си бебе, е задължително.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

9. Памперси (не забравяйте и влажните кърпички)

Днес можем само да бъдем благодарни на тези наистина велики творения на човешкия гений – памперсите. Те са най-големите приятели, които ни спасяват от постоянното и ежечасно пране, миене и повиване с тензухените пелени, които нашите родители и баби добре познават. Е, затова ни е и мисълта. Достатъчно е да се снабдите предварително с един голям пакет памперси, тъй като в първите дни определено ще ви се наложи да смените не един или два броя.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

10. Одеалце за повиване

Днес детските магазини предлагат богат асортимент от великолепни одеала за повиване, в които да положите вашето мъниче, когато се наложи да го преместите от едно място на друго вкъщи или ако поискате да го изведете навън на разходка. Повечето от тях са снабдени с джобче за крачета и качулчица в единия ъгъл, предпазваща детето от изстиване през студените зимни дни.

Снимка: kasida.bg