Мазето е онова помещение, което винаги остава в периферията на вниманието на домакинята, що се отнася до почистване и подреждане. В повечето случай там просто трупаме ненужните вещи и дори забравяме какво точно има вътре.

Ето няколко съвета за това как да внесем ред в мазето:  

1. Преместете в други помещения всички вещи, които са податливи на влага и плесен, като видео и DVD-плейъри, книги, семейни албуми. Или ги съхранявайте в кутии, уплътнение със силиконов гел.

2. Не оставяйте нищо на пода в мазето, защото по всяко време то може да се наводни. Подредете старите или рядко използвани вещи в пластмасови кутии или върху метални полици. Поставете етикети на всяка кутия, за да можете бързо да намирате онова, което ви е нужно.

3. Използвайте куки, на които да окачвате всичко, което може да виси на стената - аксесоарите към вашия велосипед, сакове, чанти. Така ще избегнете трупането им на купчини по пода.

4. Сортирайте вещите според честотата на използването им. Не оставяйте декорациите за елхата, например, на най-лесно достъпното място, при положение че те влизат в употреба само веднъж годишно.