Няма как в сезона на джанките да подминем с лека ръка любимите на всички ни от детството малки кисели плодчета с неподражаемо нежно очарование. Благодарение на обсебващо стипчивия си вкус те могат да се превърнат в прекрасно и оригинално допълнение към всяко едно сладко или солено блюдо.

Супа от тиквички с джанки

Продукти:
250 г тиквички
1 връзка пресен лук
малко олио
10 г брашно
20 джанки, почистени от костилките
1 люта чушка
сол
40-50 г кисело мляко
1 жълтък
магданоз
бучка краве масло

Приготвяне:

Тиквичките се режат на кубчета, лукът – на тънко и на дълго, а копърът – на ситно. Олиото се кипва и се слага лукът, който се задушава. Прибавят се брашното, тиквичките и магданозът. Като се задушат, се ръсят със сол и ситно нарязаната люта чашка и се заливат с хладка вода. Слагат се и измитите джанки. Супата се вари на тих огън, докато тиквичките омекнат и се пуска бучката краве масло. Застройва се с киселото мляко и жълтъкът. Супата се поднася, поръсена с нарязания магданоз.

Лозови сърми с джанки

Продукти:
500 г кайма по избор
1 с.л. олио
150 г лозови листа
20-30 джанки, почистени от костилките
2 глави лук
50 г ориз
2 яйца
100 г кисело мляко
10 г брашно
магданоз
червен пипер
сол

Приготвяне:
Нарязаният на дребно лук се запържва и се прибавя смляното месо, което също се пържи. Добавят се оризът, солта, червеният пипер, джанките и нарязаният на дребно магданоз. Лозовите листа се попарват, слага им се плънката върху обратната страна и се увиват. Сърмите се нареждат върху тенджера, като отгоре се притискат с чиния. Заливат се с бульон или хладка вода и се варят на слаб огън. Готовите сърми се заливат със сос, приготвен от яйцата, киселото мляко и брашното. Поднасят се с гарнитура от мариновани джанки и чесън.

Сладко от джанки

Продукти:
1 кг джанки, почистени от костилките
1 кг захар
пръчица канела
750 мл вода
няколко листа индрише
2-3 г винена киселина

Приготвяне:
Избират се плодове, чиито костилки се отделят лесно, и се изчистват. Обелват се и се държат във варно мляко около 2 часа (3 л вода и 3 лъжици гасена вар), след което се измиват неколкократно, за да се изчистят от макар и малко полепналата вар. Захарта се вари с водата около 30 минути и джанките се пускат в полусгъстения сироп. Добавя се и пръчицата канела. Вари се, докато капка от сиропа започне да остава върху бучка захар. Прибавя се винена киселина, разтворена в студена вода и сладкото се вари още около 5 минути. Налива се в буркана, където се остава да изстине.