Кафето е най-разпространената храна на Земята. Казваме храна и не грешим. То расте на храст, следователно е храна. Една от най-разпространените заблуди е, че много изпити кафета ще ви държат будни и свежи. Истината е, че кафето ни помага да заспим. Всичко обаче зависи от качеството му. Дори 6 чаши еспресо няма да повлияят негативно нито на съня ви, нито на кръвното налягане, ако кафето е качествено.

Логично е кафеената треска да налага и нови тенденции в начините на приготвяне на топлата напитка. Поставяме в графа "Минало" сваряването в джезве, в мока кафеварка и френска преса и обръщаме поглед към трите най-нови тенденции в приготвянето на кафе.

1. Кафе в Хемекс кафеварка

Кафеварките Хемекс са създадени през 1941 г. от химика Питър Шлумбом. Неговото желание е било да създаде уред, който да подобри инфузия на кафе, когато се използва филтър. Шлумбом дори не е предполагал, че всъщност създава предмет, който години по-късно ще стане част от колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

При този тип приготвяне на кафе се използват много по-плътни (около 30%) филтри от обичайното. Те успяват да задържат нежеланите седименти от кафето, без това да пречи на ароматите да преминат в течността. Въпреки че са по-твърди, филтрите са достатъчно фини, че да позволят водата да преминава с подходяща скорост, така че да извлече максимален вкус и аромат от смляното кафе. Приготвянето на напитката по този начин изисква малко повече време от обикновено, което е 4 минути. Тази кафеварка е стъклена, което предполага не само лесно почистване, но и детайлно проследяване на процеса на приготвяен на напитката. Може да се приготви различно кафе в зависимост от скоростта на наливане на водата, повторното използване след изплакване на филтъра, преинфузия и др.

Съотношението кафе-вода за перфектното кафе е 1:16 - 45 г кафе на 720 ml вода. Водата се загрява до 94 градуса. Филтърът се сгъва, така че трите му страни да се съберат в една, и в него се добавя кафето. Водата се налива, докато покрие цялото кафе и се оставя да капе около минута. Добавя се и останалата част от водата. Когато се изцеди напълно, филтърът се маха.

2. Кафе от автоматична машина с керамични мелачки

Кафето от качествен бариста бар е едно добро начало на деня. Обичайно обаче не можем да си позволим посещение на заведение всеки ден по няколко пъти - притиска ни времето, графикът, финансите. Затова една качествена кафемашина с керамична мелачка на кафето, поставена на плота в кухнята може да е нашата малка съкровищница, заменяща този бар.

Saeco Incanto например е машина с керамична мелачка, която смила кафето до точната зърнистост, така че да не се получават нито големи седименти, нито пясък. Според бариста Йордан Дъбов – основател на Асоциацията на българските баристи, обикновените, широкоразпространени мелачки за кафе по-скоро смачкват кафето. А най-важното за качественото кафе в нашата чаша е именно изходният материал. Машината на Saeco е с патентован воден филтър и има кана за разпенване на мляко с двойна камера за любителите на капучиното. 

3. Кафе от вакуум кана

Наследникът на аеропресата е вакуумът. Приготвянето на кафе във вакуум кана е доста впечатляващ метод. Със сигурност ще изненадате приятно гостите си, ако направите почерпката им по този начин. На границата на алхимията и домашното удоволствие, вакуум каната може да ви приготви кафе с различна степен на сила и интензитет на вкуса, в зависимост от личното ви желание.



В долния съд се налива 120 мл вода. Под него се поставя спиртната лампа с височина на фитила до 3 мм. Важно е запаленият пламък да допира центъра на дъното на долния съд. На горния се поставя филтъра, в който се сипва 10 г кафе. Може да се сложи и повече, ако искате по-силно кафе. Горният съд се поставя под наклон още преди водата отдолу да е кипнала. След завиране, горният съд леко се притиска. Горещият въздух кара водата да се издигне в него. Когато цялата течност се премести, кафето леко се разбърква, пламъкът се изгася и лампата се премества.