Овесените ядки са чудесен източник на въглехидрати – доставчик на енергия за организма, и са богати на фибри. Поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяват диабета и понижават холестерола. На всичкото отгоре те са и еликсир на младостта – мощните антиоксиданти в състава им – витамин Е, ферулова и кофеинова киселина, атакуват свободните радикали и предпазват от сърдечни и очни болести.

Събудете сетивата си в ранното утро с някоя от великолепните закуски с главното участие на овесените ядки:

#Мюсли с елда

Продукти:
200 г елда (под формата на зърнеста закуска без варене)
100 г овесени ядки
50 г слънчогледови семки
50 сушени кайсии
50 г стафиди

Приготвяне:

Нарежете кайсиите на хапки. Смесете продуктите и разбъркайте добре. Съхранявайте в плътно затворено стъклено бурканче. Сервирайте залято с топло краве или соево мляко.

#Овесени ядки с ябълка и канела (или мюсли рецепта по Бирхер)

Продукти:
1 ч.ч. овесени ядки
200 мл прясно мляко
30 мл ябълков сок
½ ябълка, настъргана с кората
½ ябълка, нарязана на парченца
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. мед
180 г кисело мляко
канела на прах
сурови ядки, семена и/или сушени плодове

Приготвяне:

Смесете добре овесените ядки, млякото, ябълковия сок, лимоновия сок, настърганата ябълка и ги оставете от предишната вечер в хладилника. На сутринта добавете киселото мляко и меда и разбъркайте. Разпределете в купички и поръсете със сурови ядки, семена и/или сушени плодове. Декорирайте отгоре с малки и по-големи резенчета ябълка.

#Сладкиш със сини сливи и овесени ядки>>

 

#Сладкиш със сини сливи и овесени ядки

Продукти:
125 г меко краве масло
170 г захар
5 яйца
кората на 1/3портокал или лимон
270 г брашно
1бакпулвер
½ ч.ч. прясно мляко
сладко от сини сливи
овесени ядки за овалване

Приготвяне:

В купа поставете маслото и захарта и ги разбийте с помощта на миксер. Прибавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате с миксера. Добавете и настърганата на ситно портокалова кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го добавете на 2-3 пъти към сместа, редувайки го с прясното мляко до изчерпване на количествата в последователност: брашно, прясно мляко, брашно... Разбърквайте междувременно.

Постелете правоъгълна тава с хартия за печене. Пресипете тестото и загладете. Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса за около 13-15 минути. След изпичане оставете блата леко да се охлади за около 10 минути. Намажете блата с част от сладкото. Разрежете го на две равни вертикални половинки и ги слепете.

Полученият правоъгълен сладкиш отново намажете със сладкото от всички страни. Нарежете сладкиша на малки квадрати или триъгълници и намажете всяко от тях с допълнително сладко, за да полепнат по-добре овесените ядки. Поръсете всяко от парченцата с овесените ядки. Сложете приготвените сладкишите в хладилник, за да се охладят преди сервиране.

#Кисело мляко с карамелизирани овесени ядки и плодове

Продукти за 4 десертни чаши:
½ кофичка цедено кисело мляко
4 с.л. карамелизирани овесени ядки
резенчета плодове по избор

Приготвяне:

Запълнете дъното на чашите с по 1 с.л. карамелизирани овесени ядки. След това добавете по 2 с.л. от цеденото кисело мляко. Покрийте с още 1 с.л. карамелизирани овесени ядки. Най-отгоре декорирайте с две-три резенчета от избрани от вас любими сезонни плодове.