На вниманието на всички кулинари и хелоуин фенове поднасяме няколко забавни и страшни рецепти, с които да изненадат любимите си хора за празника на Вси Светии. У нас той може и да не е чак толкова традиционен, но това изобщо не ни пречи да се насладим на тук предложените страшнотии-вкусотии с всичките си сетива, както подобава…

Призрачна пица

Продукти за 1 голяма тава:
За тестото:
300 г брашно
2 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
20 г прясна мая
За гарниране
2 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
1 ч.л. оронен риган
100 г черни и/или зелени маслини

Приготвяне:
Намажете тавата с олио. В голяма купа изсипваме брашното заедно с 2 с.л. зехтин и солта. Разтворете маята в 160 мл хладка вода и я добавете към сместа с брашното. Разбърквайте всички продукти най-напред с миксера, а след това ги месете около 5 минути интензивно с ръце върху поръсения с брашното работен плот. Разстелете тестото в тавичката, покрийте го с кърпа и го оставете 30 минути на топло да втаса.
Обелете и накълцайте на ситно скилидките чесън.

Загрейте в тиган 1 с.л. зехтин и в него задушете чесъна. Добавете доматите и всичко оставете да поври 5 минути. Бъркайки, сипвайте доматеното пюре и подправете соса с черен пипер, сол и риган. Доматеният сос оставете за малко да се охлади. Включете фурната на 250 градуса. Намажете блата с доматите, нарязани на тънки колелца и покрийте с доматения сос. Нарежете моцарелата на резени. С помощта на фигурка за сладки (под формата на призрак) изрежете от моцарелата фигурки-призраци. Наредете ги върху пицата. От ситно нарязаните маслини отделете няколко за очички на призраците. Останалите разпръснете наоколо. Поръсете пицата с останалия зехтин и я оставете да втаса още веднъж. Печете пицата не повече от 10-12 минути.

dravenstales.ch

Салата в портокалови лица

Вземете 4 портокала, отрежете капачетата и отстранете вътрешността им. Оформете с ножче очи и уста в подобаващия за Хелоуин стил. Напълнете портокаловите кори с пълнеж по избор – например зелена салата от марула, рукола и маслини, руска салата, плодова и т.н.

cadryskitchen.com

Мъфини паячета

Продукти за 10 тарантули:
60 г краве масло
150 г кафява захар
3 яйца
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 ч.л. какао на прах
150 г квасена сметана
1 натурален шоколад за глазура
за очи – цветни бонбонки
вафлени пурички
шоколадови пръчици
хартиени формички за мъфини

Приготвяне:
Смесете маслото, захарта, яйцата, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре. Сместа разпределете в 10 формички за мъфини и печете 20 минути в предварително загрята до 175 гродуса фурна. Разтопете шоколада. За паяковите крачета, с помощта на разтопения шоколад, прилепете по две пурички една за друга. За да се закрепят здраво пуричките, е препоръчително да ги оставите на студено в продължение на една нощ.

Извадете изстиналите мъфини от формичките. Останалиятшоколад  разтопете отново и глазирайте с него повърхността на мъфините. Забодете внимателно във всеки мъфини по 6 двойки пурички-крачета и на всеки забодете по две цветни бонбонки за очи. На финала поръсете шоколадовите пръчици.

Снимка: dajana-bakerscorner.blogspot.com

Хелоуин курабийки

Продукти за курабийките:
140 г пудра захар
1 ванилия
1 яйчен жълтък
225 г краве масло, нарязано на кубчета
350 г пресято брашно
За украсата:
250 г пудра захар
боя за сладки
цветни сладки перлички за очи

Приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 190 градуса. Покрийте 2 тави с хартия за печене. В купата сложете пудрата захар, ванилията, жълтъка и маслото и ги разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Добавете брашното и месете до получаване на гладко тесто. Разделете тестото на 2 топки, увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилника за 20-30 минути.

Върху поръсена с брашно повърхност разточете топките на листа с дебелина около 1 пръст. С избраните от вас хелоуин формички изрежете курабийки. Наредете ги в тавата и ги печете 10-12 минути до златисто. Наредете изпечените курабийки върху метална решетка, за да изстинат. Към останалата пудра захар добавете малко вода и сладкарска боя и разбъркайте до получаване на плътна смес. Намажете със сместа изстиналите курабийки и ги украсете със златните и сребърни перлички.

Снимка: lakeland.co.uk