Малко ястия могат да се похвалят с изкусителния и завладяващ вкус на топлите печени картофки. Поднесени самостоятелно или като гарнитура, те са апетитно и засищащо блюдо, а ако добавите към тях вкусен топинг, ще ги превърнете в една наистина съвършена и питателна гозба. Всички рецепти са за 4 порции:

Топинг със зелен лук и пушено сирене

Нарежете почистена връзка зелен лук на шайби по диагонал. Срежете небелена скилидка чесън наполовина. Загрейте 25 г краве масло в малък тиган и внимателно запържете зеления лук и небеления чесън за 3-4 минути, докато лукът омекне. Отстранете чесъна, а лука посолете. Срежете печените картофи и напълнете прорезите с половината зелен лук и цялото чесново масло от тигана. Нарежете 150 г пушено сирене на малки кубчета и поръсете печените картофи. С останалата част от зеления лук украсете най-отгоре.

Топинг от нахут и карфиол

Запържете малките цветчета от 1 глава карфиол в около 2 с.л. слънчогледово олио за 3 минути. Добавете 3-4 с.л. вода и продължете да пържите още 2-3 минути, докато водата се изпари, а цветчетата започнат да потъмняват. Добавете 400 г нахут консерва и 100 г замразен грах или такъв от консерва. Внимателно загрейте, докато грахът се сгорещи, а нахутът заври. Сипете с помощта на лъжица в прорезите на печените картофи от пържената смес, а отгоре сложете по 1 голяма с.л. гъсто или цедено кисело мляко или квасена сметана. Поръсете с пресен кориандър.

Топинг с гъби и лапад и сос за макарони 

Внимателно запържете 150 г малки печурки в 1 с.л. зехтин на умерен до силен огън за 2-3 минути, докато започнат да покафеняват. Намалете малко огъня и добавете половината от 350 г буркан висококачествен сос за макарони (сос на доматена основа е добър избор, но може да изберете и сметанов). Добавете 150 г ситно нарязан лапад (или пък накъсани листа спанак). Варете на слаб огън 3-4 минути, докато лападът омекне и се свие. Сипете с лъжица в прорезите на печените картофи и поръсете 150 г настъргана моцарела.

 

Пикантен топинг с маслини и боб

Отцедете и измийте 400 г консервиран червен боб. Сипете половината в купа и намачкайте с вилица заедно с 2 с.л. захтин, ½ ч.л. смлян кимион и сол. Добавете останалия боб, 50 г отцедени и едро нарязани маслини без костилките и 1 ситно нарязана люта чушка. Разпределете сместа върху печенте картофи и ги залейте с 150 г заквасена сметана. Сервирайте с резени авокадо и салата от домати, овкусени с 1 с.л. сок от лимон и зехтин.

Топинг с козе сирене, орехи и песто

Запечете леко 30 г орехови ядки на умерено силен огън за 2-3 минути, като бъркате постоянно, докато станат златисти. Прехвърлете ядките в чиния и ги оставете настрани. Направете прорези в картофите и разпределете 150-200 г меко козе сирене в тях. Залейте всеки картоф с ½ с.л. зелено песто и поръсете с печените ядки. Най-добре е да сервирате със салата от рукола.