Италианска салата със смокини и сирене горгонзола

Измийте и накъсайте 1 зелена салата в купа. Нарежете 3 големи зрели смокини на парченца. Разполовете 10 чери доматчета и ги прибавете към останалите продукти. Нарежете на кубчета 100 г сирене горгонзола. Поръсете с 40 г кедрови ядки и залейте с дресинг от 1 с.л. зехтин, балсамов оцет на вкус, сол и пипер.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

5 класически италиански специалитета >> 

Руска салата с моркови и яйца

Измийте 5-6 моркова и отрежете горната им част. Настържете ги и ги разбъркайте с 1 кутийка майонеза. Обелете и нарежете на резени 3 твърдо сварени яйца. Сложете морковите с майонезата в средата на салатна чиния и разбъркайте с резените яйца. Добавете и 200 г задушен в масло пресен грах или същото количество грах от консерва. Отново разбъркайте. Украсете с 15 маслини.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Сельодка под шуба >> 

Арабска салата "Табули"

Накиснете 1 ч.ч. булгур в 2 ч.ч. вода за 1 час. Отцедете го и го поставете в голяма купа. Нарежете на ситно 1 глава кромид лук и 2 домата и ги прибавете към булгура. Овкусете със сока на 1 лимон, джоджен, сол и зехтин на вкус. Оставете да престои около час. Добавете 2 връзки ситно нарязан магданоз.

 

Карамелен арабски сладкиш >>

Средиземноморска салата с пилешко, фурми и ментов млечен дресинг

Загрейте грила на висока степен. Поставете 4 почистени от кожата пилешки гръдни филета (по 125 г всяко) в плитък огнеупорен съд или тавичка. Поръсете с малко сол и пипер, с 2 счукани скилидки чесън, 1 ч.л. индийско орехче и 3 с.л. зехтин, след което обърнете парчетата пилешко няколко пъти, за да се покрият равномерно с подправките. Поставете пилето в грила и печете 10 минути, като обърнете веднъж, докато се зачерви добре от двете страни.

Междувременно смесете 1 маруля, 150 г рукола, 4 стръка нарязан зелен лук и 400 г консерва артишок, отцедени и разполовени. Разпределете салатата в четири големи чинии . Разбъркайте 8 нарязани стръка мента с и 200 мл кисело мляко и оставете настрани. Обърнете пилето и го поръсете с 4 с.л. микс от семена (например слънчогледово, ленено, тиквено и сусам), като ги притиснете към него с лъжица. Печете 10-20 секунди в грила, колкото семената да се затоплят и покафенеят. Добавете 100 г нарязани сушени обезкостени фурми и ги разбъркайте със семената и соса около пилето. Нарежете пилето и го подредете върху салатата заедно с фурмите и семената, като ги залеете със соса от печенето. Поръсете с ментовия млечен дресинг и сервирайте веднага. По желание може да украсите с листенца мента.

Бонбони с рожков, кокос и фурми >>