Поднасяме на вниманието ви четири великолепни, коя от коя по-вкусни и изкусителни, пролетни яйчени салати. Прекрасно и естетично допълнение към гозбите от великденската трапеза.

Картофена салата "Пролетни брези"

Продукти:
1 кг сварени картофи
6 сварени яйца
500 г майонеза
200 г черни маслини, почистени от костилките
1 вр. копър
сол

Приготвяне:
Картофите се настъргват на едро. Жълтъците внимателно се отделят от бялтъците на яйцата и се настъргват поотделно. Маслините се нарязват на фини ивици, а копърът – на ситно. В купичка се отделя малко от майонезата, малка част от маслитие иполовината копър. Салата се нарежда в голяма стъклена салатиера, като се редуват един ред картофи, слой майонеза, един ред настъргани белтъци и се посолява на вкус. Следват маслините и копърът. Редуването се повтаря, докато картофите  се изчерпят. Завършва се със слой майонеза и обилно настърганите жълтъци.

Обикновено найлоново пликче се напълва с майонезата, отрязва се върхът и  снего се рисуват вертикални ивици върху салатата (стъблата на брезичките). Върху тях внимателно се поставят парченцата маслини, които да образуват характерните краски на тези дървета. За короните на брезите и тревата под тях се поръсва копърът. За още по-голям ефект основата на брезичките може да декорирате с листенца пресен лук.