Салата с ориз и ананас по тайландски

Продукти за 4 порции:
300 г ориз басмати
1 голяма червена чушка
1 малък ананас
100 г бейби спанак
2 глави червен лук
1 люта чушка
½ връзка кориандър
300 г кисело мляко
100 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Сварете ориза в подсолена вода според указанията на опаковката. Червената чушка и ананаса нарежете на малки парчета, а лука и лютата чушка – на тънки ивици. Изцедете сока на лайма и направете дресинг, като го смесите с киселото мляко, сметаната и нарязания на ситно кориандър. Овкусете със сол и черен пипер. Отцедете ориза и го разбъркайте с червената чушка, ананаса, лука и лютата чушка. Разбъркайте съставките с дресинга и накрая внимателно добавете листенцата спанак.

Руладини по византийски

Продукти за 4 порции:
100 г дългозърнест ориз
1 средно голяма зелка
50 г стафиди
1 стрък зелен лук
½ връзка магданоз
400 г кайма
3 яйца
сол
черен пипер
4 с.л. олио
1 л зеленчуков бульон
40 г сирене фета

Приготвяне:
Сварете ориза в подсолена вода според указанията на опаковката. Кочана на зелето отстранете с помощта на клиновидни прорези. Сложете зелето в подсолена вода да ври 3 до 5 минути. Извадете го и отстранете външните листа. Повторете процедурата, като общо трябва да имате 16 листа. Притиснете листата. Омесете каймата с 1 яйце, сол, черен пипер, нарязания на ситно зелен лук и половината магданоз, накълцан на ситно. Добавете отцедения ориз и измитите и подсушени стафиди.

От получената смес оформете 8 продълговати фрикадели. Всяка от тях сложете върху 2 зелеви листа и завийте на руло, като накрая завържете с готварски конец. Загрейте в тиган олиото и изпържете руладините. Угасете със 750 мл бульон и варете 45-55 минути на среден огън. Разделете белтъците от жълтъците на двете яйца. Белтъците разбийте на сняг и ги добавете към останалия бульон. Постепенно сложете също и жълтъците и лимоновия сок. Сгъстете соса на водна баня и го подправете със сол, черен пипер и останалия нарязан на ситно магданоз. Поднесете руладините със сос и поръсете с натрошено сирене. 

afamilyfeast1

Пилешко по персийски

Продукти за 4 порции:
4 пилешки бутчета
сол
черен пипер
червен пипер
захар
6 с.л. олио
200 г ориз басмати
2 малки картофа
75 г краве масло
щипка шафран
1-2 ч.л. червена къри паста
2 с.л. кленов сироп
1 плод манго
1 краставица
1 глава пресен лук
5 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
Измийте пилешките бутчета и ги овкусете със смес от 1 ½ ч.л. сол, ½ ч.л. червен пипер, ½ ч.л. черен пипер и 2 с.л. олио. Сложете ги в тавичка, покрита с хартия, и печете в предварително загрята на 175 градуса фурна около 50 минути. Междувременно сложете ориза в хладка подсолена вода и варете на слаб огън около 6 минути. Изсипете го в сито и изплакнете със студена вода. Обелените картофи нарежете на кръгчета . В тенджера разтопете маслото и добавете шафрана. Отлейте в чашка половината от вече овкусената мазнина и  наредете в теджерата нарязаните картофи. Върху тях изсипете ориза и залейте равномерно с отделеното олио. Похлупете тенджерата и гответе на слаб огън 35-45 минути. Смесете червената къри паста, 2 с.л. олио и кленовия сироп. С получения „крем” намажете пилешките бутчета 10-тина минути, преди да ги извадите от огъня.

Пригответе гарнитура, като нарежете мангото на кубчета, а краставицата – на полукръгчета. Нарежете лука на ситно и подправете с дресинг от лимоновия сок, сол, 2 с.л. олио, черен пипер и щипка захар. Енджерата с картофите и ориза за кратко сложете в студена вода, за да се отлепи картофената коричка. Поднесете бутчетата с картофено-оризовата гарнитура и прясната салата. Ако желаете напълно да спазите оригиналната рецепта, поръсете бутчетата с нарови зрънца.