За да ни е сладко и драго на душата през цялата седмица, предлагаме да стартираме първия ден от нея с нещо наистина пленяващо, радващо сетивата и даряващо с благинка небцето и сърцето – три тортени изкушения. На вас оставяме избора с коя от тях да започнете:

Домашна торта Гараш

Продукти:

За тестото:
160 г прясно масло
200 г пура захар
3 с.л. какао
5 жълтъка
7 белтъка
300 г смлени орехи
1 прахче ванилия

За крема:
100 г краве масло
100 г пудра захар
2 с.л. какао
1 к.ч. прясно мляко
1 с.л. брашно
1 с.л. ром
1 прахче ванилия

Приготвяне:

Тестото се приготвя, като маслото се разбива със захарта и последователно се прибавят жълтъците, какаото, предварително разбито с малко мляко, смлените орехи, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в тортена форма, облицована с намаслена хартия или намазана с олио и поръсена с брашно, и се пече при умерена температура. От останалите продукти се приготвя крем, като най-напред млякото се разбива с брашното и се загрява до завиране. Какаото се разбърква с малко мляко или вода на гъста каша и се прибавя към брашнената смес. Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем, след което постепенно, при непрекъснато разбъркване към него се прибавя какаовата смес. Накрая кремът се ароматизира с ванилията и рома. Изстиналият блат се намазва с крема и се поръсва със смлените орехи.

Снимка: recepti.gotvach.bg

Медена торта с ванилов крем и орехи

Продукти:

500 г брашно
200 г смлени орехи
150 г захар
100 г мед
2 яйца
100 г краве масло
1 ч.л. сода бикарбонат
2 щипки сол
100 г смлени орехи за поръсване

За ваниловия крем:
1 ½ прясно мляко
50 г масло
200 г захар
60 г натурално нишесте
2 жълтъка
1 яйце
2 ванилии

Приготвяне:

Медът се разтопява на огъня, добавя се содата и се разбърква. Когато побелее и кипне, се отдръпва настрана. Прибавя се маслото. Отделно яйцата се разбиват със захарта и се разбъркват с медената смес, орехите, солта и брашното. Върху поръсена с брашно повърхност се замесва тесто. Оформят се 7 питки, след което се оставят върху брашно, покрити с кърпа. Всяка питка се разточва на тънко върху намазана с малко олио пергаментова хартия. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 5 минути. Веднага се изрязват внимателно блатове, като се внимава да не се разреже хартията.

За крема: Млякото се кипва, добавят се захарта и ванилиите. Отстранява се от огъня. Отделно се разбиват жълтъците и яйцето. Нишестето се разтваря в малка хладка вода и се смесва с яйцата. Сместа се сипва на струя в млякото, като се разбърква непрекъснато. Връща се на печката и се бърка на среден огън до сгъстяване. Като започне да къкри, се отстранява и се добавя маслото. Разбърква се от време на време, за а не хване коричка, и като се охлади, се намазват блатовете.

Снимка: evilshenanigans.com

Палачинкова торта

Продукти:

8 палачинки
2 к.ч. домашно сладко (например от вишни, ягоди, малини, къпини или кайсии)
1 ябълка
1 ч.ч. плодове от компот
2 к.ч. едро счукани орехови ядки

Приготвяне:

Медът се поставя в тиганче и се загрява със счуканите орехови ядки при непрекъснато разбъркване о лека промяна в цвета. Палачинките се подреждат една върху друга в тортена чиния, като между тях се разпределя повече от половината от медената смес. Ябълката се обелва, почиства се, нарязва се на кубчета и се разбърква с другите плодове и останалата част от медената смес. Получената плодово-медена смес се нанася върху последната палачинка. По желание тортата може да се украси с разбита със захар сметана или с прецедено подсладено кисело мляко, ароматизирани с ванилия и шприцовани на розички.

Снимка: fruitcakeornuts.blogspot.com


 

Още изкусителни рецепти за домашна торта:

Домашна бисквитена торта >>

Френска селска торта >>

Здравословна шоколадова торта с лимец, смокини и кокос >>

Морковена торта с бадеми и ром >>