През есента едно от любимите ни занимания е да експериментираме в кухнята, използвайки сезонните продукти. Сред тях е червеното цвекло. Да, нестандартен зеленчук е. За сметка на това с него може да приготвите невероятни ястия, с които ще впечатлите цялото семейство. 

Витаминозна салата с червено цвекло

Снимка: Pinterest.com

Необходими родукти:
1 консерва червено цвекло
4 моркова
1 шепа червени боровинки
червено вино
лимон
зехтин

Начин на приготвяне:

Нарязвате на тънки шайбички цвеклото и морковите. Към тях добавяте нарязаните боровинки, след което овкусявате със сосът от вино, лимон и зехтин. Поднасяте със зелена украса по избор.

Питки с цвекло и синьо сирене

Снимка: Pinterest.com

Необходими продукти:
1 консерва червено цвекло
босилек
черен пипер
сол
зехтин
1ч.ч кисело мляко
2ч.ч брашно
1ч.л сода

Начин на приготвяне:

Омесете меко тесто от киселото мляко, объркано със сода и брашно. Раздетелете на малки питки. Подредете ги на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Печете на умерена фурна за около половин час.

Междувременно в блендер пюрирайте цвеклото с подправките. Поднесете питките намазани с пюрето от червено цвекло и гарнирайте със синьо сирене и босилек.

Шоколадов сладкиш с цвекло

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Необходими продукти:
200г червено цвекло
2 натурални шоколада
250г захар
100г брашно
100г прясно мляко
30г краве масло
30г какао
1ч.л бакпулвер
1/2ч.л сода бикарбонат
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Шоколадът се начупва и разтопява на водна баня с непрекъснато бъркане. Междувременно яйцата и захарта се разбиват заедно с помощта на миксер.

Цвеклото се нарязва на едро ренде, след което се прибавя към шоколадовата смес. Към нея добавяме още разтопеното масло и какао.

В отделна купа се смесват брашно, бакпулвер и сода, след което се прибавят към шоколадовара смес. Добавят се прясното мляко и ванилия. Всичко се разбърква добре до получаването на хомогенна смес. Тя се изсипва в предварително постлана с хартия за печене тавичка с падащо дъно. Сладкишът се пече на 160 градуса с вентилатор за около 40 минути. Поднася се охладен.