Палачинкови хапки с пушена сьомга

Продукти за 6 порции:
200 г тънки парченца пушена сьомга
За палачинките:
4 с.л. брашно
½ ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 с.л. краве масло
За плънката:
200 г топено сирене
бялата част на 2 стръка пресен чесън
по 2 с.л. ситно нарязани магданоз и копър
1 с.л. настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. лимонов сок
сол и челен пипер на вкус

Приготвяне:
Смесете млякото с брашното и добавете разбитите яйца. Разтопете маслото, охладете и го добавете в сместа. От полученото тесто изпечете 2 големи тънки палачинки и оставете да изстинат.
Намачкайте сиренето с вилица, смесете с чесъна, магданоза и копъра, добавете кората и сока на лимона, подправете със сол и черен пипер. Върху палачинките на равен слой намажете от плънката, отгоре сложете равномерно парчета сьомга, като оставите сиренето в единия край без сьомга върху него. Завийте палачинките на рула, така че свободният край плътно да обхване и залепи рулото. Вийте ги в хартия, плътно завивайки краищата, сложете в хладилника за 2 часа и после разрежете на хапки с дебелина ок. 2 см.

Снимка: bcgoodfood.com

Рибени котлети със сметана

Продукти за 4 порции:
900 г филе бяла риба
4 картофа
200 г царевица (от консерва)
2 с.л. брашно
200 г заквасена сметана
1 ч.л. соев сос
щипка лют червен пипер
олио
сол

Приготвяне:
Измийте рибата, сложете я в тенджера с 1 л вряща вода и варете 10 минути. Извадете я с решетъчна лъжица в чиния. Почистете картофите, нарежете ги на едро и сварете в рибния бульон за около 20 минути. Излейте бульона и пасирайте картофите. Докато картофите се варят, накъсайте рибата на малки ситни парченца.Отлейте от консервата царевица течността и пасирайте царевицата. Смесете картофеното и царевичното пюре с рибата и подправете със сол. Оформете от сместа 4 котлета, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в загрято олио, по 3 минути от всяка страна. Сметаната смесете със соевия сос и лютия пипер, сипете при котлетите, похлупете и задушавайте 5-6 минути.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Скумрия в бяло вино

Продукти за 4 порции:
2 скумрии
350 г пресни гъби
4 моркова
4 глави лук
150 г глава целина
1 с.л. краве масло
1 ч.ч. бяло сухо вино
1 ½ ч.ч. рибен бульон
1 връзка магданоз
сол и бял пипер на вкус
лимонов сок
олио

Приготвяне:
Почистете рибата и я нарежете на порционни парчета. Морковите, лука и целината измийте и почистете. Морковите и целината нарежете на сламки, лука – на полумесеци. Морковите, целината, половината лук и рибата сложете в тиган. Добавете маслото, сипете виното и бульона, подправете със сол и гответе под капак около половин час. Почистете и измийте гъбите. Запържете ги в олио заедно с останалия лук. Готовата риба сложете в чиния, подправете с пипер и овкусете с лимонов сок. Гарнирайте със зеленчуци и гъби.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos