Всички обичат палачинки! С повече или по-малко захар, хрупкави или пухкаво крехки, с пълнеж от течен шоколад, десертно сирене или плодове... Вариантите са също толкова, колкото индивидуалните предпочитания на всеки един от нас. Ето няколко палачинкови идеи, с които да преоткриете сладкия вкус на палачинките.

#Френски портокалови палачинки
Продукти за 8 палачинки
За палачинките:
¾ ч.ч. брашно
1 яйце
1 щипка сол
1 ½ ч.ч. прясно мляко
1 бучка краве масло
За плънката:
2 ч.л. краве масло
4 с.л. пудра захар
2 ч.л. лимонов сок
2 ч.л. портокалов сок
2 ч.л. портокалов ликьор
За кремообразния сос:
6 портокала
3 с.л. захар
1-2 ч.л. царевично нишесте

Приготвяне:
Смесете всички съставки за палачинките и разбийте полученото тесто до гладкост и до гъстотата на боза.

Снимка: Thinkstock

Оставете да престои 30 минути. Намажете с масло загрят тиган и в него изпечете палачинките от двете страни. За плънката разбийте маслото с пудра захар. Отделно смесете цитрусовите сокове. Докато разбивате маслото, ги прибавете в него на порции. Добавете ликьора и отново разбийте. Настържете ситно кората на 2 от портокалите, предвидени за кремообразния сос, и я добавете.

За кремообразния сос изцедете сока на 6-те портокала и го смесете със захарта и нишестето. Сложете да се вари на тих огън до сгъстяване. Свалете и охладете соса. Намажете палачинките с плънката и ги сгънете на четири. Сложете ги да се загреят за около 2 минути в портокаловия сос. При поднасяне ги полейте с останалото количество от него. Декорирайте по желание с няколко фини резенчета портокал.

#Шоколадови палачинки с кокосов рикота мус>>

#Шоколадови палачинки с кокосов рикота мус
Продукти за 8 палачинки
За палачинките:
100 г брашно
1 с.л. с неподсладено какао
1 яйце
1 ч.л. олио
300 мл прясно мляко
2 с.л. коняк
4-5 ч.л. олио
За плънката кокосов рикота мус:
250 г сирене рикота
4 с.л. пудра захар
2 ч.л. кокосов ликьор
2 ч.л. кокосова есенция
2 ч.л. царевично нишесте

Приготвяне:
За палачинките пресейте брашното с какаото и в получената купичка сложете яйцето и олиото.

Снимка: Thinkstock

Разбъркайте и постепенно налейте млякото, като продължавате да разбърквате до гладка смес. При необходимост долейте още малко мляко. Прибавете коняка, оставете да престои на студено 30 минути. В загрят тиган, намазан с малко олио, изпечете от двете страни палачинките.

За плънката разбийте сиренето рикота с пудрата захар, кокосовите ликьор и есенция и нишестето. Разбийте до хомогенност. С получения мус напълнете шоколадовите палачинки и ги завийте на рула.

#Палачинки тирамису>>

#Палачинки тирамису
Продукти за 8 палачинки
За палачинките:
2 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. сметана
½ ч.ч. захар
3 яйца
2 пактчета ванилия
100 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
За крема:
4 жълтъка
½ ч.ч. захар
1 к.ч. бадемов ликьор
250 мл течна сметана
1 с.л. натурално какао
400 г сирене маскарпоне
1 с.л. кафе

Приготвяне:
Старателно разбийте млякото и сметаната и прибавете захарта. В отделен съд разбийте яйцата, ванилията и стопеното и още топло масло. Сипете сметаната и млякото. Прибавете бакпулвера и брашното и разбийте.

Снимка: Thinkstock

Загрейте тиган на умерен огън и сипете 1 черпак от тестото. Щом се появят мехурчета, обърнете палачинката и я печете още 40 секунди. Докато палачинките изстиват, пригответе тирамису крема.

Разбийте с миксер жълтъците и захарта до сгъстяване и побеляване. Прехвърлете в огнеупорна купа, прибавете бадемовия ликьор и сложете на водна баня. Бъркайте около 10-12 минути до сгъстяване. След това сложете купата в студена вода до пълното изстиване на сместа., какаото и сиренето маскарпоне.

Намажете с крем половината палачинка от вътрешната страна и прихлупете с ненамазаната част. Поръсете леко с кафето и готово!