Пилешко с авокадо

Продукти:
4 пилешки филета
5 с.л. олио
3 с.л. сос табаско
4 големи домата
1 глава лук
80 г чорбаджийски чушки
3 с.л. бял винен оцет
сол и черен пипер
захар
120 г сирене гауда
2 плода авокадо

Приготвяне:
Мариновайте месото с 1 с.л. олио и соса табаско и оставете за около 1 час. Нарежете доматите и лука на ситни кубчета, а чушките – колелца. Овкусете зеленчуците с винегрет от оцета, сол и черен пипер на вкус, 1 щипка захар и 2 с.л. олио. Поръсете пилешкото със сол и го изпържете от всички страни в останалото олио. Разполовете авокадото, обелете го и го нарежете на ивици. Наредете ги върху всяко пилешко филе и поръсете с настъргано сирене. Покрийте с алуминиево фолио и печете 5 минути само отгоре в предварително загрята на 250 градуса фурна. Поднесете месното блюдо със салатата.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Пилешко с мед и лимон

Продукти:
4 пилешки бутчета
2 лимона
25 г масло
2 с.л. мед
1 скилидка чесън
Ок. 600 г малки картофи
2-3 с.л. олио
сол и черен пипер
½ връзка магданоз

Приготвяне:
С нож отделете долната от горната част на бутчетата. Настържете кората на единия лимон и го нарежете на филийки. Изпържете пилешкото, поръсете го със сол и черен пипер и го сложете в тавичка. В същата мазнина пържете 2 минути разполовените картофи и заедно с лимоновите резени прибавете към пилето. Изцедете сока на другия лимон, смесете го с масло и мед и загрейте. Добавете нарязания на ситно чесън. С получената медена смес залейте пилешкото и печете 40-50 минути.при температура 200 градуса. Поръсете с нарязан магданоз.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Джинджифилови пилешки филенца

Продукти:
4 обезкостени пилешки гърди без кожата
2 ч.л. смлян кориандър
2 ч.л. настърган джинджифил
¼ чаша джинджифил, нарязан на тънки пръчици
2 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
сол и черен пипер на вкус
1 връзка пресен лук
2 с.л. мед
1 счукана скилидка чесън
¼ ч.ч. печен сусам

Приготвяне:
Пилешкото нарежете на жулиени с дебелина ок. 2 см. Смесете настъргания джинджифил, кориандъра, 1 с.л. зехтин, оцет, солта и черния пипер и в получената смес оваляйте пилешките жулиени. Оставете да се мариноват поне 30 минути. В гореща вода сложете меда и чесъна и разбъркайте добре. В голям тиган загрейте останалия зехтин. Сложете наситнената бяла част на пресния лук и пръчиците джинджифил. Разбркайте и добавете маринованото месо. Задушете за 5-6 минути. Добавете чесновата смес и останалия зелен лук. Разбъркайте и след 2 минути свалете от огъня. Сервирайте ароматното пилешко върху варен ориз. Капнете по 1 ч.л. мед върху всяка порция и поръсете със сусам.

 

Още чудни рецепти с пилешко:

Пиле с мед и портокали >>

Басмати пилаф със запечено пиле >>

5 изкусителни приложения на остатъците от пилешко и пуешко >>