В известната песен на Тангра „Нашият град” се пее – 

„Да, така е във малкия град.
Този град старомоден и скучен,
В който друго освен да се влюбиш
Просто няма какво да се случи.”

И наистина в малкия град няма много неща за случване, но тези населени места имат своето очарование. Вижте кои са предимствата и недостатъците на това да живееш в малък град.

Предимства

1. Всичко е близо
В малките градове обикновено няма градски транспорт, защото всичко е буквално на една ръка разстояние. До училището се стига за 10 минути, а хранителният магазин е наистина зад ъгъла.

2. Няма задръствания
В малкия град има по-малко хора, следователно и по-малко автомобили и не се образуват опашки и задръствания.

3. Няма велоалеи, но карането на велосипед е спокойно
Макар да няма обособени велоалеи, в малкия град е далеч по-спокойно да се придвижваш с велосипед, отколкото в градовете с обособени такива. Това е и един от най-предпочитаните варианти за придвижване от жителите му.

4. Всичко нужно е в смесения магазин
Няма нужда да се обикалят множество магазини, молове и пазари, за да се сдобиете с някаква част за ремонт в дома или с нови чорапи. Всичко е събрано в смесения магазин.

5. Хората се познават и си помагат
Живеенето в къща с двор, каквито има много вмалките градове, предполага повече близки контакти със съседите, отколкото затворените апартаменти във високите панелни блокове. По тази причина хората се познават по-добре и си помагат по-често.

6. Има натурална, чиста храна от производители
В малките градове и в селата все още може да си купиш яйца, месо и мляко директно от производител и да си сигурен, че тази продукция е натурална и чиста. Често се случва дори тези продукти да не се продават, а да се заменят или подаряват.

7. Винаги има свободни места в детските градини и училищата
Това е проблем, с който семействата в големите градове се сблъскват всяка година. Парадоксално е, но ако в големия град децата буквално влизат в битка за места за училища и детски градини, то в малките – учителите призовават към посещаемост, за да поддържат необходимия минимум в групите и паралелките.