Само няколко часа ни делят от настъпването на новата година. Екзалтирани от празника забравяме какви опасности може да крие той. А най-добрият начин да се справи човек с опасностите е, като предварително е подготвен за тях.

Ето за какво трябва да внимаваме в новогодишната нощ.

Крадци
Ако празнувате на място, различно от собствения ви дом, имайте предвид, че много хора чакат точно този момент. Празните домове на Нова година са любим обект за посещение на крадците. За да не изглежда къщата ви безлюдна, оставете светнати лампи (или поне тази в антрето), или коледните лампички на прозорците. Може дори да оставите включен телевизор, който освен светлина, ще осигурява и шумове. Предупредете някоя надеждна съседка, че ще липсвате от дома си и я помолете да го наглежда. Повечето възрастни хора с удоволствие и интерес приемат тези задачи. 

Пиратки
Цената на новогодишното веселие може да е висока. По празниците се гърмят все повече и повече пиратки, купуват се пиробатерии, фойерверки и други питехнически пордукти. Гърмежите обаче причиняват сериозен стрес на животните - домашни, улични, диви. Огньовете и бомбичките често уцелват различни видове птици, неподготвени за подобна агресивна инвазия. По Нова година има много наранени врани, гълъби, таралежи, и др. Освен тях, фойерверките могат да причинят щети и на автомобили, велосипеди. Домашните любимци и малките деца също се стряскат от шумовете. Случайно попаднала пиратка в празнична тълпа може да причини щети от загуба на слух и подпалване на коса, до доста по-сериозни физиологични травми.

Студ
Според сайта за прогноза за времето dalivali.bg  31 декември ще ни посрещне с минимални температури от -10 градуса и максимални  минус 5. Ако посрещате Новата година навън, се облечете с топли дрехи. Шампанското сгрява, но все пак сложете и шапка.

Преяждане
Често се шегуваме, че сме преяли по празниците, но прекаляването с храна може да бъде и много сериозно. Нетипичното количество калории затрудняват ритъма на работа на тялото и натоварват черния дроб. Вместо да се заричаме, че започваме диета от новата година, е по-добре да сме по-балансирани в храненето и през самите празнични дни и нощи.

Измама в такси
За съжаление, много от таксиметровите шофьори работят в новогодишната нощ на принципа "Ден година храни". Разчитайки на празничното настроение, опиянението, невниманието и разсеяността на пътниците, те спекулират с цените, на които предлагат услугите си, или преднамерено манипулират сметките. Бъдете нащрек!

Напиване
Заради прекаляването с алкохол може да посрещнем 2016 с махмурлук. Но това е най-малкият проблем. Фалшивият алкохол може да причини сериозни проблеми, свързани със зрението, храносмилателната система и работата на черния дроб.