Материалът е изготвен със съдействието на Parkmart.bg

Отбелязваме края на коледните пости с един от най-хубавите празници по това време на годината - Бъдни вечер. Тогава цялото семейство се събира вкъщи, а притегателният център е трапезата. В камината се слага дебелият бъдник, за да поддържа топлото, а на котлоните къкри боб за пълнените чушки. 

За да бъде тази вечер наистина щастлива, а не да е изпълнена с бързане и притеснения, е добре да планирате всичко поне ден предварително.

Следвайте тези принципи, за да ви е икономически по-изгодно празничното меню: 

  • Направете си списък за пазаруване, за да не пропуснете нещо наистина необходимо, но и за да не купувате излишни продукти. 
  • Ако искате да спестите време, вместо да ходите в магазина - поръчайте онлайн. От Parkmart.bg може да напазарувате бързо и удобно плодове, зеленчуци,варива, напитки, подправки и всичко друго, което ви е необходимо за празника. 
  • Големите опаковките на храните имат няколко предимства – те са ценово по-изгодни и се запасявате за по-дълго време. Задължително обърнете внимание на срока на годност. 
  • За да пазарувате разумно, предварително разберете какви са промоциите, представени в брошури и каталози. В сайта на Parkmart има отделна секция "Промо", където са събрани всички промоционални предложения. 

По традиция на Бъдни вечер на масата се сервират постни ястия. Обичайно това са:

зелевите сарми
пълнени чушки с боб
тиквеник
содена или питка с квас
ошав
плодове
чесън и орехи

Рецепта за содена питка с паричка

Ритуалният хляб на Бъдни вечер вещае, че на когото се падне парчето с паричката, той ще печели парите в дома през идната година. 

Снимка: istockphoto.com


Продуктите, които трябва да си купите, са:


сода за хляб
сол
олио
оцет
брашно

Точни пропорции:

250 мл вода
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
500 г брашно

Приготвяне:

1. Брашното се пресява и се прави кладенче.
2. В него се слагат содата, солта, оцетът и олиото.
3. Замесват се с брашното и на малки порции се долива хладка вода.
4. Месенето продължава около 10 минути до гладко тесто.
5. След това се удря 30 пъти в кухненския плот.
6. Отделя се едно топче за украса на питката.
7. С тестото се правят пластики - кръст, кръг, слънце, житен клас и др. 
8. Паричката се слага, увита в алуминиево фолио или хартия за печене.
9. Пече се в загрята фурна на 180°С до готовност.

Рецепта за пълнени сухи чушки с боб

Приготвят се с бял или шарен боб. В съвременен вариант пълнежът може да е с нахут или червена леща. Принципът на приготвяне е същият.

Снимка: iStock

Продуктите, които трябва да си купите, са:

сухи чушки, боб, подправки, олио, лук 

Точни пропорции:

1 с.л. сух джоджен
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
150 г лук
200 г боб
10 бр. чушки
1 с.л. чубрица
1/2 с.л. сол

Приготвяне:

1. Почистете боба, ако има нужда.
2. Измийте го под течаща вода.
3. Накиснете във вода - нека течността го покрива. Максималното време е 1 ден. 
4. Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като използвате гевгир.
5. Напълнете тенджерата отново със студена вода и оставете да ври, докато бобът омекне.
6. Накиснете сухите чушки за десетина минути в хладка вода. Това ще им позволи да омекнат и да се отпуснат. 
7. Задушете ситно нарязания лук в малко мазнина, докато стане мек и прозрачен.
8. Добавете подправките и разбъркайте.
9. Сложете и отцедения и сварен боб. Намачкайте с кълцалник (тлъчник). Целта е бобът да не остане на цели зърна, но и да не се получи пюре.
10. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба.
11. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио отгоре и сипете половин ч. ч. вода.
12. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. 

Снимка: istockphoto.com

Parkmart.bg ви пожелава топли коледни празници!