Време е да прегледаме комарниците и мрежите на рамките на прозорците. Те са най-сигурният начин да ограничим достъпа на летящите насекоми в жилището си. Към алуминиевите и PVC дограмите се предлагат комарници според нуждите - ролетни, сгъваеми и като врата. Те са красива част от дограмата и добра механична преграда за комари, мухи и оси.

За отблъскване на насекомите на вилата или в жилището, което е близо до воден басейн или река, като естествени репеленти действа ароматът на лавандула, розмарин, невен и босилек. Засадете от тях в градинката си или на балкона. Подобен ефект имат подредени по первазите саксии с мушкато и индрише.

Косете редовно тревата, защото буйната растителност задържа влага и създава условия за всякакви насекоми.

Ароматичните лампа с капки етерично масло по избор - евкалипт, канела, кедър, розмарин, ще отблъсне насекомите около вас. На същия принцип се използват дървени топчета, напоени с камфор, които могат да се поставят в стаите. Те отблъскват и молци, и хлебарки.

Има ултразвукови апаратчета, чийто звук е безвреден за човешкото ухо, но предизвиква неприятен ефект върху комарите и други вредители, като ги възпира да обитават областта в която се чува. Може да се използват портативни устройства с батерия, които има възможност да носите на колана си.

Репелентите са химически препарати за отблъскване на комарите от кожата. Нанасят се върху откритите части на тялото на здрава и неразчесана кожа.
Новост са гривните Bugslock, които отблъскват комарите с ароматите, получени от растения. Може да се носят на китката и на глезена при екскурзионно летуване и екскурзии в екзотични райони.