Но как то всичко размириса –
книжата, вещите, дъските!
Надъха даже ръкописа
на тия песни, тамо скрити.
……………………………
Иван Вазов,
из „Със масло розово стъкленце…”
сб. „Люлека ми замириса”

 

Легендите разказват, че най-красивата жена на света – Лакшими, се родила от розов цвят от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Според закона в Древна Индия на този, който донесе роза на владетеля, се изпълнявали всички желания. Още старогръцкият историк Херодот пише, че най-хубавите рози растат из земите на траките. Около Казанлък маслодайната роза започва да се отглежда през 18 век. Днес тя има най-голямо стопанско значение. В Украйна  най-разпространена е кримската роза, във Франция – галската, в Мароко – столистната роза.

Етеричното масло се получава при дестилация на цветовете. Българското розово масло се прави от най-леките цветове на розата. То е жълто-зеленикаво на цвят, с приятна специфична миризма. Съдържа цитронелол, гераниол, нерол, въглеводороди, терпени и др. Незаменим компонент е както в най-хубавите и трайни парфюми, така и в медицината.

Розовата вода е страничен продукт, който се получава при добива на розово масло. Съдържа алкохолите цитранелол и гераниол. Използва се в козметиката и като ароматна подправка в кулинарията. Обтриването на лицето с розова вода ще изчисти кожата от пъпки и черни точки, ще я направи гладка и мека.

 

 

розобер

На розобер

Маслодайните рози се берат рано сутрин, когато са още с росата по листенцата. Тогава маслото им е най-силно. С първите лъчи на слънцето розите пускат и най-силния си аромат. Силното слънце изпарява маслото, затова розоберът се случва винаги рано сутрин.

В миналото розовите ниви (масиви) са се изпълвали с берачи още около 4 часа сутринта. Розовите цветове са се събирали в плетени кошници, за да може цветът да диша. На дървен тънък прът са се закачвали по две пълни кошници, и поставени на рамото, момите и момците са ги отнасяли на мястото за събиране.  

За да се откъсне, цветът се хваща с ръка и леко се накланя. От движението той сам се отчупва от стеблото. Бере се с малката зелена дръжчица под него, не само листата. Царица роза се нарича малкият цвят, останал на храста след пиковия момент на розобера. От мястото на откъснатия цвят поникват нови клончета, от които също ще цъфтят рози.

Чужденците често идват на розобер в България. Най-силно от нашите традиции и красиви цветя се впечатляват японците. В село Розово освен брането на масивите с рози и традиционните веселби, се пресъздават и различни културни традиции. Една от тях е сватба по време на розобер.  

Тази година 1 кг български розов цвят се изкупува за 1,75 лв. За сравнение 1 кг розово масло струва около 5000 долара.

 

 


роза

От розите с любов

Българско розово масло има в най-скъпия парфюм на света Her Majesty на Клайв Кристиян. Флакон от 500 мл от него струва 195 00 евро. Една капка от парфюма съдържа розова есенция, получена от дестилирането на 170 розови цвята. Есенция от българска роза има още в парфюмите Just Pink на Кавали, 5-th Аvenue на Елизабет Арден, Sity Glam на Армани и др.

Зa козметиката се използват само най-здравите и свежи цветове, което гарантира качеството на продуктите. В състава на розовото масло има повече от 300 вещества с полезни свойства. То действа антибактериално и антиалергично. В комбинация с витамини А и D серумът стимулира окислителните процеси и неутрализира неприятното действие на свободните радикали. Ако добавете няколко капки от маслото във ваната, бързо ще се освежите след работа. Ароматът му попива в кожата и затова се счита за един от силните  афродизиаци. Боли ви глава? Втрийте в слепоочията си няколко капки и болката ще отшуми. Поставете малко количество в съд с вода, под него запалете свещичка и оставете аромата да се изпарява в стаята. Това успешно ще пропъди лошите миризми. Маслото омекотява кожичките на ноктите и подхранва нокътната плочка.

Кремовете, лосионите, шампоаните и балсамите са харесвани, заради богатия си и приятен аромат и приятна консистенция. В натуралните розови сапуни се използват смлени бодли от роза, който деликатно епилират кожата.

Освен в козметиката, розите се използват масово и в кулинарията. Тичинките им се изсушават и от тях се прави чай, който действа успокояващо. От листенцата рози се вари сладко. При запек от него може да се приема по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно. Редовната консумация на сладкото прави кожата по-бяла, чиста и блестяща.

Локумът
от рози е сладко изкушение, известно не само в България, но и в чужбина. Билкарите от Етъра пък приготвят „Розова зора" - лек срещу задух и белодробни заболявания, приготвен от белите крайчета на пресни розови листа, отрязани откъм чашката, и смесени с пчелен мед. Това природно лекарство е описано още от  Авицена.  
Розовата ракия е вторичен продукт от дестилирането на розовото масло. На някои места се използват казаните, в които то е добивано, прибавят се плодове и се вари до получаване на концентрата. Той се с вкус на плодове, но с аромат на рози.