Елена Яръмова няма нужда от представяне - дългогодишен репортер и водещ на спортните новини в bTV, като наследява любовта към спортна журналистика от дядо си. Едно от най-чаровните лица в родния ТВ ефир не спира да разказва най-интересните истории от света на спорта, но днес ни сподели една по-различна история - своята "Рецепта за Коледа".

Още от малко дете Коледа е любимият ми празник. Топлина, уют, обич и вълшебство с цялото семейство. И след като малкото момиченце, което чакаше с нетърпение празниците порасна, вече отново ги очаквам с вълнение, защото съм щастлива, че имам шанса да споделя и да предам коледния дух на моите дъщери - Александра (на 11) и Кристин (на 2). 

Магията на Коледа завладява нашия дом още в края на ноември. Украсяването на елхата  се превръща в малък празник, под звуците на най-хубавите коледни песни. С Али и Криси обожаваме да танцуваме, а за финал единственият мъж в женското ни царство - Алекси, поставя звездата на върха на елхата. А на Бъдни вечер под нея винаги оставяме сладки и топло мляко за Дядо Коледа.

Коледния дух ни завладява още четвъртата неделя преди Коледа. Моята свекърва Руми от много години започва подготовката за Рождество с първия Адвент. Пали се една свещичка, събираме се по женски на кафе и сладки - и така и останалите три недели преди Коледа се превръщат в истински празник. 

Адвент календарът пък е любим на децата, защото отброяват дните до Рождество с лакомства. Изваждаме коледните книжки и четем чудните истории за Дядо Коледа и работливите елфи. За трапезата ми помагат нашите безценни баби - моята майка Ани и Руми. Особено сега, когато отново съм работеща мама.

Любимата ми рецепта за Коледа са коледните сладки "Меломакарона". По традиция се приготвят в нашето семейство, а в последните години и аз. 

Най-важната съставка е коледното настроение, съчетано с коледни песни и, разбира се, с усмивки. А най-верните ми помощници са Али и Криси, които като малки елфчета, създават коледната магия в дома ни. 

Тази Коледа ще е по-различна за всички. Пандемията накара хората да забавят темпото, да оценят още повече важните неща в живота. Затова за Коледа пожелавам на всички да са здрави и сърцата им да бъдат изпълнени с любов и доброта. И с надежда, че ни предстои по-добра 2021 г.

Меломакарона

Необходими продукти

За тестото:

• 9 ч. ч. брашно

• 3 ч. ч. олио

• 1 ч. ч. захар

• 1/2 ч. ч. портокалов сок

• 100 мл бейлис

• 1 ч. л. сода бикарбонат

• 2 ч. л. бакпулвер

• 1 и половина ч. л. канела

• 1 ч. л. настъргана портокалова кора

• 100 г смлени орехи за поръсване

• Щипка сол върху брашното

За сиропа:

• 1 и половина ч. ч. захар

• 1 ч. ч. мед

• 2 ч. ч. вода

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сиропът, като се смесят всички продукти. Оставят се на умерен огън да поврат 5 минути. След това се оставя да се охлади.

Фурната се нагрява на 180°C.

Брашното се пресява и се смесва с канелата, содата и бакпулвера. Към тях се добавят предварително смесените: олио, портокалов сок, настъргана портокалова кора, захар и бейлис.

Меси се с ръце до получаването на топка и се оформят сладките (по желание с коледни формички).

Сладките се слагат в тава върху хартия за печене и се пекат в предварително нагрятата фурна за 20 минути, докато придобият кафеникав цвят.

Топлите сладки се потапят в изстиналия сироп за около 3 минути. Изваждат се и веднага се поръсват със смлените орехи.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел