Вместо марките от така наречената "битова химия", които оказват вредно въздействие върху биологичния свят, има няколко изпитани алтернативи за поддържането на чистотата в жилищните помещения. Те са подходящи за алергичните хора и са по-здравословни за домашните любимци.

Содата за хляб (натриев бикарбонат) е приложима за чистене във всички помещения на дома. За почистване на фурната и загорели петна около котлоните може да смесите сода с малко вода, докато се получи гъста каша. Тази каша премахва мазнините без да надрасква повърхностите. Освен това излъсква месингови, медни и сребърни покрития. Разтворена сода за хляб върху кухненската гъба може да се използва, за да лъснете до блясък кухненската мивка от инокс. Загорели домакински съдове се оправят най-лесно, като дъното се поръси със сода, залее се с вода и се остави да кипне.

Содата има и свойството да премахва неприятните миризми. Може да освежи тапицериите и килимите, като ги поръсите със сода и я оставите да престои няколко часа. След това трябва да я оберете с прахосмукачка.

Гъбата, поръсена със сода действа като абразив за изтъркване на банята, замърсената вана и ъглите с плесен. Содата за хляб неутрализира киселините и може да почиства канали. Ефектът се засилва, когато се добави оцет – изсипва се половин чаша сода и се налива чаша оцет. След като химическата реакция спре, се изсипват 1 -2 л гореща вода, за да се отмият налепите по канала. 

Оцетът също е приложим за чистене навсякъде. В домовете, където има играещи по пода малки деца и домашни любимци, вместо химическите препаратите за миене на подовете може да се използва вода, в която е разтворена 1 чаша оцет. Той е добър дезинфектант. Не мислете за острата миризма, защото бързо изветрява.

Обикновеният винен оцет пък се справя с варовика. В концентриран разтвор може да изчистите запушения душ или да накиснете за няколко часа захабени от варовик предмети, защото оцетът разтваря алкалните наслоявания от твърдата вода. За почистване на огледала и стъкла в банята може да си приготвите разтвор, като разтворите 1 супена лъжица оцет в 1,5 л вода.

За дълбоко почистване на дъската за рязане, след като я измиете с препарат за съдове, напръскайте дъската с чист оцет и го оставете да подейства за една нощ. Киселината на оцета убива вирусите и бактериите в пукнатините на старата дървена дъска.

Лимоновият сок разтваря мазнините и премахва неприятните миризми. Необходимо е само да нанесете лимоновия сок върху замърсените повърхности на микровълновата печка или миялната машина и да изчакате половин час преди да избършете с кърпа, поръсена със сол.

С каша от сол, разтворена в лимонов сок, се излъскват медни декорации, а с каша от сол, разтворена във винен оцет се почистват лесно месингови свещници и други украшения.