За да се подготвите по-отрано и за да имате време да експериментирате, ви поднасяме три вдъхновяващи идеи за великденски сладкиш. Отличават се с характената си традиционна жилка, но общото между тях е, че всички те даряват с празник сетивата.

Английски великденски пай

Продукти:
100 г брашно
200 г краве масло
200 г захар
5 яйца
1 ч.л. набухвател
100 г стафиди
100 г сушени кайсии
200 г бадеми
настъргана кората на 1 портокал
коренче джинджифил
8 с.л. портокалов ликьор

Приготвяне:
Смелете бадемите. Почистеният джинджифил настържете на ситно. Размекнатото масло и захарта разбийте, добавете брашното, набухвателя, бадемите, джинджифила и портокаловата кора и разбъркайте. На тънка струйка, като продължавате да разбивате, сипете разбитите яйца. Стафидите и кайсиите залейте с вряла вода и оставете за 10 минути, после прецедете и подсушете. Кайсиите нарежете. Добавете в тестото стафидите, кайсиите и портокаловия ликьор. Сложете тестото в намазана с масло и застлана в хартия  за печене кръгла форма и печете на 160 градуса 1 час. После покрийте пая с фолио и печете още 1 час. Оставете го да изстине във формата преди да го поднесете.

Английски великденски пай

Италианска великденска тарта (пастиера)

Продукти:
600 г извара (или рикота)
2 портокала
150 г захаросани портокалови кори
300 мл сметана
1 с.л. пудра захар
30 г краве масло
За тестото:
300 г брашно
120 г кафява захар
3 жълтъка
80 г краве масло
1 ½ ч.л. набухвател
½ ч.л. сол
За крема:
250 мл прясно мляко
7 жълтъка
130 г брашно

3 с.л. ванилова захар

Приготвяне:
За тестото: Брашното, набухвателя, захарта, солта и нарязаното на парченца масло намачкайте на трохи. Добавете жълтъците и 2 с.л. вода, замесете тесто. Охладете за 1 час.
За крема: Жълтъците разбийте с ваниловата захар и брашното. Налейте кипящото мляко, разбъркайте до еднородност. Изстудете и смесете с изварата. Обелете портокалите, изрежете вътрешността и добавете заедно със сока и портокаловите корички в изварата. 2/3 от тестото разточете на кора с диаметър 36 см.  Сложете я в намазана с масло форма (с диаметър ок. 26 см). Леко набодете с вилица. Изсипете отгоре сместа с изварата, подравнете повърхността и загърнете краищата върху плънката.

От останалото тесто разточете ленти с ширина 1,5 см. Сложете ги във вид на решетка върху сладкиша. Намажете с масло. Печете на 180 градуса около 40 минути. Покрийте с фолио и печете още 20 минути. Изстудете тартата. Разбийте студената сметана на пяна, като постепенно сипете пудрата захар. По желание сервирайте тартата гарнирана с лъжичка сметана.

Италианска великденска тарта. Рецептата вижте в текста

Полски великденски мазурек

Продукти:
300 г брашно
3 яйца
4 жълтъка
200 г краве масло
150 г захар
150 г пудра захар
30 г орехи, нарязани на половинки
кората на 1 лимон
3 с.л. нишесте
натрошени сухари

Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте със захарта до бяло. Разбийте маслото и постепенно добаваяйте от жълтъците. После добавете лимоновата кора и разбъркайте. Пресейте брашното с нишестето и постепенно добавете в маслото с жълтъците. Трябва да се получи еднородно еластично тесто. Загърнете го във фолио и сложете в хладилника за 30 минути. Разбийте белтъците на сняг. Като продължавате да разбивате, постепенно добавете пудрата захар. Разбийте на твърд сняг. Наръсете със сухари форма за печене. Върху пергамент разточете тестото на кора със същия диаметър и дебелина 1,5 см. , като оставите малко место за стените. Сложете тестото във формата, като го преобърнете, махнете пергамента. От заделеното тесто направете стени с височина 2 см. Сипете белтъците върху тестото, а отгоре – орехите. Печете на 140 градуса около 50 минути. По желание облейте с разтопен шоколад. Охладете и сервирайте.

Полски великденски мазурек

Идеи за Великденско меню вижте в сайта bistrо.bg >>

  • 5 традиционни ястия за Лазаровден и Цветница
  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана