.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Водят ли до зависимост антидепресантите

LadyZone.bg | преди 9 седмици
Проф. д-р Петър Маринов: Лечението не трябва да бъде на всяка цена с лекарства

Проф. д-р Петър Маринов, национален консултант по съдебна психиатрия, сподели пред д-р Неделя Щонова в „Преди обед“ по bTV:

Човек може да има треска, без да е заразен с вирус. Но има и треска, която може да означава сериозно заболяване, включително туберкулоза. Така е и с депресията – тя може да е мимолетна реакция на някакво стресово събитие, но може да бъде и трайна промяна в мозъка.

Добрата новина е, че хипокампът е възстановим. Това е единствената мозъчна структура, която регенерира. Но лечението не трябва да бъде на всяка цена с лекарства.

За да разберем дали сме в депресия, трябва да си отговорим на два въпроса. Дали през последните две седмици сме се чувствали тъжни, потиснати, отчаяни. И стеснили ли сме интересите си и дали сме загубили способност да изпитваме удоволствие от ежедневни неща – телевизия, четене, срещи с приятели.

Безсънието често предхожда положителните отговори на тези въпроси.

Всеки медикамент е за определен тип депресия. Не може например депресия с отпуснатост и липса на енергия да се лекува с вещество, което повишава сънливостта.

Целия разговор можете да гледате тук:

Духът на здравето: има ли скок в употребата на антидепресанти?И безопасно ли е да лекуваме всяка душевна болка с хапче?
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите