.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тиковете - викът на тялото

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Наказанията и забраните не са ефективни. Хората с тикове имат нужда от утеха.

Тиковете са неволни движения, които човек най-често не осъзнава, че извършва. За обикновени тикове може да се говори, когато детето или възрастният: често мига, прави различни гримаси, повдига рамо или ръка, сумти или покашля, ръмжи, постоянно облизва и хапе устните, дъвче вътрешността на бузите, скърца със зъби, почесва се и пипа лицето си, усуква на кичури от косата си около пръста, обръща главата си така, сякаш му е тясна яката.

Главната причина за тикове при децата са недоразумения с родителите. Според психолозите тиковете на лицето са подсъзнателен опит на детето за привличане вниманието на родителите към съществуващ проблем. Наказанията и забраните не са ефективни. Хората с тикове имат нужда от утеха. Спокойствието е това, което ще помогне.

Тиковете при възрастните могат да се преодолеят с релаксиращи техники - лечебни масажи, ароматерапия, музикотерапия срещу стреса и хроничната умора. В конкретен момент изпийте чаша вода, дишайте дълбоко, но намерете начин да намалите напрежението. "Никога не е твърде късно да бъдете това, което бихте могли да бъдете". - Джордж Елиът

Повече по темата чуйте от аудиозаписа на разговора ни с радиоводещия Светослав Николов в студиото на bTVRadio в предаването "За София" от 26 май 2015 г.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите