.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Розата - царица на етеричните масла

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Помага при главоболие, безсъние, депресия, подобрява сексуалността и самочувствието,

Розовото масло е един от символите на България. По цял свят е познато като "царицата на етеричните масла". То е отлично средство при аритмия, за стимулиране на черния дроб и жлъчния мехур. Подобрява сексуалността и самочувствието. В розовото масло се съдържат около 300 различни вещества. Омайният аромат на розите се дължи на гераниола, цитронелола и фенилетиловият алкохол. При дестилация фенилетиловият алкохол се разтваря в дестилационна вода, от което се получава розовата вода. Един килограм розово масло се получава от 2-3 тона цвят.

Най-висококачественото масло се получава от казанлъшката маслодайна роза (Rosa damascena), която се отглежда в Розовата долина у нас. Счита се, че войниците на Александър Македонски при походите си са я принесли от Персия на Балканския полуостров. Розовото масло се получава чрез двойна дестилация с водна пара на свеж розов цвят.

С лечебна цел розовото масло се използва под формата на препарати за заболявания на жлъчните пътища, при бронхиална астма, за зарастване на кожата при рани и изгаряния. Важно терапевтично свойство на розовото масло е въздействието му като слабително действие. Инхалации с пари с розово масло помагат при безпокойство, главоболие, мигрена, безсъние. 

Върху кожата козметичните продукти с розово масло действат много ефективно като овлажняват и хидратират кожата - натурални ръчно изработени глицеринови сапуни, соли за вана, масажно олио, тоалетни млека, води и кремове. Жените могат да си правят домашни вани в комбинация от 1 к. розово масло, 1 к. бертамотово масло и 3 к. лавандулово масло.

Напоследък все повече се цени маслото от бялата маслодайна роза. Ценните му съставки имат общо тонизиращо действие и укрепват здравето. Етеричното масло от роза е едно от най-добрите и универсални масла, които се използват в козметиката.

"Да не забравяме и да не подценяваме българското розово масло" - с тези думи завършва разговорът ни с радиоводещия Светослав Николов в предаването "За София" в ефира на bTVRadio на 30 юни 2015 г. Цялото интервю е публикувано в началото.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите