.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Първите белези на атеросклероза се появяват още на 20 години. Какво да правим?

LadyZone.bg | преди 2 седмици
Снимка: iStock
Добре е да се знае, че при диабет инфарктът може да протече без болка – т.нар. безболков инфаркт

Д-р Неделя Щонова („Преди обед“, bTV) разговаря по темата с колегата си Валери Гелев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология.

Рисковите фактори за инфаркт са: хипертония, диабет, затруднена обмяна на холестерола, тютюнопушене, алкохол, обездвижване, наследственост, стрес, агресия...

Мъжете са малко по-застрашени от дамите, защото женските хормони предпазват в известна степен.

След 40-та година мъжете е желателно да си направят кръвни изследвания, както и мастен профил. Жените в менопауза също. „Лошият“ холестерол например е добре да бъде около 1,8.

Първите белези за атеросклероза се появяват още на около 18-20 години. Налице са т.нар. липидни отлагания, които са обратими.

При инфаркт се чувства много силна болка в гърдите, изпотяване, гадене... Добре е да се знае, че при диабет може да няма болка – т.нар. безболков инфаркт.

Трябва веднага да се направи ЕКГ и да се възстанови кръвотокът. Добрата новина е, че от всяка точка в България може да се стигне за около 60-90 минути до болница, където лекарите да се погрижат за пациента.

Целия разговор можете да видите тук:

Духът на здравето: как жегите изтощават сърцето?И какви мерки да вземем при инфаркт на миокарда?
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите