.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Криза на средната възраст - как да помогнем на мъжа до себе си

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
Изтъквайте хубавите аспекти на вашия съвместен живот, преоткрийте връзката си, не спирайте да го обичате и още

Кризата на средната възраст е преломен момент в личния живот - време на осъзнаване, набелязване на нови цели, полагане на ново начало. Терминът е въведен от канадския психолог Елиът Жак през 1965 г. като определение за сложното емоционално състояние, в което изпадат хората около 40-те. Наричат я още "последен цъфтеж", "втори пубертет".

Съществена причина за изпадане в емоционална криза на средната възраст са не само пропилените възможности и изгубената младост, но и отделянето на децата от дома и усещането за самота. Водещ е страхът, че животът вече е превалил своя апогей, а мечтаният успех още не идва. При други, въпреки че са достигнали върха на своята кариера, правят опит да върнат "по-роматничните" времена. 

Симптоми на криза на средната възраст при мъжете

Някои биват тласнати към изневяра, заради мисълта, че потентността намалява, а изневярата с по-млада партньорка, е доказателство в обратното.

Стремеж към по-младежки външен вид и хобита от своята младост - мотори, бързи коли, екстремни спортове, бунтарско поведение.

Как да помогнем на мъжа до себе си в криза на средната възраст 

Не допускайте грешките на много хора, които помнят само провалите в живота си, а не отдават значение на успехите. Бъдете позитивни и изтъквайте хубавите аспекти на вашия съвместен живот.

Не позволявайте депресията да ви обвземе. Хобито и спортът със сигурност зареждат емоционално и физически.

Често излизане заедно с непоколебима увереност, че семейството с нищо не може да се замени. Малките неочаквани жестове на внимание трогват всеки мъж, когато обича.

Подкрепете мъжа до себе си в малките промени, защото има нужда от промяна дори само в името на самата промяна, без това да предизвиква хаос в живота ви.

Покажете съпричастност и разбиране към всяко негово начинание и не спирайте да го обичате, макар да се държи по-различно.

Преоткрийте връзката си. Обикновено мъжете започват да губят интерес към своите постоянни партньори. Не е задължително това да се дължи на друга жена, а по-скоро на хормоналните промени и по-ниските нива на тестостерон.

При нужда потърсете професионална помощ.

Решението на всеки проблем винаги се крие във всеки от нас. Кризата може да е повратната точка, извеждаща към нови хоризонти, разкриващи една по-добра реалност. Изпитанията пред една семейна двойка може да са много и от различно естество, но ако я има любовта, няма криза, която да не може да бъде преодоляна.

Още по темата може да чуете от аудиозаписа, пуликуван в началото. Разговор, излъчен в ефира на bTVRadio в предаването "За София" на 13 октомври 2015г.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите