.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кога слънцето може да бъде опасен благодетел

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Използвайте слънцезащита и постепенно увеличавайте престоя на плажа

Факт е, че градските жители у нас страдат от недостиг на витамин D. Не бива да се пропускат възможностите през лятото за слънчеви бани на басейни, на морския бряг и в планината. Достатъчно е само 1 час под слънчевите лъчи, за да се изгради необходимото количество витамин D. Той е необходим, за да се абсорбира калция от храната и да се поддържат костите и зъбите здрави. Ендокринологът д-р Александър Шинков споделя, че няма да се повиши синтеза на витамин D, ако хората прекарват повече часове на плажа.

Хелиотерапията (метод за подобряване на здравословното състояние чрез слънчеви бани) е подходяща за стимулиране на имунната система. Тя помага за отделяне на хормоните, които отговарят за емоционалното състояние и намаляване на нервното напрежение. Учените в университета в Единбург са доказали, че когато кожата е изложена на слънце, се отделят вещества в кръвоносните съдове, които понижават кръвното налягане. Този ползотворен ефект - понижаване на високото кръвно налягане, надхвърля с пъти риска от развитие на кожен рак. Понижаване на кръвното налягане се свързва с образуването на азотен оксид, който се отделя в тялото от производството на витамин D, което нарастват под въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Слънце, мляко и стречинг за коститеГрижите за костите като инвестиция, но как...

От друга страна невнимателно излагане на неподготвената кожа на слънце води до слънчево изгаряне, изсушаване на кожата, поява на петна и бръчки, и увеличаване на риска от рак на кожата. Ултравиолетовите лъчи "В” проникват най-силно през атмосферата от 10 до 16 ч. Не се излагайте на слънце без да използвате слънцезащитен крем върху чувствителните участъци: нос, уши, рамене, деколте и задната част на краката.

Слънчевата баня за първи ден да бъде с продължителност около 20 минути. Шапката с широка периферия е чудесна механична защита за лицето и раменете. Увеличавайте излагането на слънце постепенно. Основно правило срещу топлинен удар е да не се допуска обазводняване. Често предлагайте вода на децата и на себе си.

2110185286.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не е учудващо, че през лятото сме по-щастливи и жизнени. То ни дарява красив слънчев загар, укрепнала имунна защита, възстановена енергичност с обновено положително настроение. С тези думи завършва разговорът ни в ефира на bTVRadio с радиожурналиста Светослав Николов. Още подробности по темата може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото на поста "Благотворно е слънцето, но”.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите