.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кога имаме нужда и кога ни увреждат климатиците

д-р Вергиния Николова | преди 5 години
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Разликата между температурите вътре и вън да не бъде повече от 10 градуса

Преминаването от горещините на улицата в охладената от климатик вътрешна среда е стрес за тялото. Ако не искате да настинете през лятото или да получите схващане на врата, болки в раменете, висока температура и втрисане, внимателно ползвайте климатиците. Разликата между температурите вътре и вън не трябва да бъде повече от 10 градуса.

Дюзите с охладения въздух насочвайте така, че да не духат директно към вас. Постоянно насочена студена струя въздух в продължение на часове може да причини неврит или артралгия в съответната част от тялото.

Филтрите на климатиците почиствайте всеки месец, ако запрашеността на въздуха е по-голяма. Освен това в тях често намират идеални условия за развитие различни микроорганизми.

Преохлаждането при хора с отслабнала имунна защита е възможно да се прояви с хрема, втрисане, зачервено гърло, сълзене на очите.

От друга страна климатици с фини филтри задържат много от алергените, което ги прави подходящи за домовете на хора, страдащи от сенна хрема и бронхиална астма.

Не е препоръчително да се спи на включен климатик. Намалява се количеството на полезните за човешкия организъм отрицателни йони.

През лятото отваряйте прозорците сутрин и вечер, за да направите течение, да проветрите и да охладите стаите. Климатикът ползвайте ограничено време, докато постигнете желаната температура и го изключете.

За да бъдат климатиците само комфортно средство е добре да се водим от принципа, че ползваме климатика, само когато наистина не можем без него.

Така завършва разговорът ни с журналиста Светослав Николов, излъчен в ефира на bTVRadio на 11 юли 2014 г. в предаването "За София”. Още любопитни факти за ползата и вредата от климатиците може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото на поста "Повече "Да" за климатиците".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите