.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да се справим с хроничните болки без зависимост към медикаменти

LadyZone.bg | преди 15 седмици
Медитация, гушкане на домашни любимци и противовъзпалителна диета, бедна на захар, но богата на банани и сьомга

В „Преди обед“ (bTV) д-р Неделя Щонова разговаря по темата с д-р Веселин Гаврилов, специалист по анестезиология и лечение на болката.

Хронична е болката, която продължава 3-6 месеца и дори повече. В света около 1,5 млрд. страдат от това.

Психичната нагласа е много важна. Тревожността и депресията помагат за хронифициране на болката. Някои оперативни процедури също водят до хронична болка.

Най-общо хроничната болка е два вида: онкологична и неонкологична. Най-честа е болката в кръста (27%). В шията например е 14%.

При дискова херния може да се изолира нерва, да се блокира и след това да се пренастрои чувствителността му. По този начин се избягва операция, а ефектът е същият.

Относно болкоуспокояващите – препоръчва се да се комбинират повече средства в по-малки дози, защото всеки медикамент повлиява различни рецептори. Така се намаляват страничните ефекти.

Трябва да се използват и всички останали методи за намаляване на болката – спорт, активен социален живот (заради ендорфина), дълбоко коремно дишане, контрастни душове, медитация, гушкане на домашни любимци и противовъзпалителна диета, бедна на захар, но богата на банани и сьомга.

Целия разговор можете да видите тук:

Духът на здравето: Хроничната болка - немедикаментозни начини за справяне с неяГост в студиото е д-р Веселин Гаврилов, специалист по анестезиология и интензивно лечение на болката във Великобритания
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите