.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Д-р Калин Лисички: Детето с простуда се нуждае от три топли неща – топло легло, топли течности и топли майчини грижи

LadyZone.bg | преди 2 седмици
Последните препоръки на американската педиатрична асоциация са на бебета до 2 години с простудни заболявания да не се дават никакви медикаменти, дори капки за нос

Д-р Калин Лисички, началник на отделение по педиатрия, гостува в рубриката „Духът на здравето“ (“Преди обед“, bTV). Ето какво сподели той пред д-р Неделя Щонова.

Простудните заболявания са всъщност остри вирусни инфекции, които засягат горните дихателни пътища. Вирусите са над 200 вида. През зимата 50% от тези заболявания се причиняват от риновируси. Заедно с грипа това са най-честите инфекции.

Простудните заболявания са най-чести във възрастта под 5 години. Едно здраво дете боледува средно между 3 и 8 пъти годишно, като горната граница е за деца, посещаващи ясла или градина. Дори в сайта на американската педиатрична асоциация пише: Вашето дете ще боледува от 3 до 8 пъти годишно и вие нищо не можете да направите.

Профилактиката включва: да се избягват срещи с много хора, да се проветряват стаите, ваксини.

При първи симптоми да се започне с т.нар. нефармакологично лечение: температурата в стаята да е 22-23 градуса, а въздухът да е влажен. Обръщане на детето наляво или надясно, защото така горната ноздра се отпушва. Прием на повече течности. Все простички неща. Както казва един педиатър, детето с простуда се нуждае от три топли неща – топло легло, топли течности и топли майчини грижи.

Какъв е грамотният подход към високата температура?
В медицината е прието, че температура до 41 градуса не поставя живота на детето в риск. От 6 месеца до 5-годишна възраст има вероятност от гърчове, но причината за тях е не толкова стойността на температурата, колкото скоростта на повишаването й. Затова е добре температурата да се мери на всеки час. До 38,5 градуса не се дават лекарства за температура, защото тя е нормална защитна реакция.

Самолечението
Последните препоръки на американската педиатрична асоциация са на бебета до 2 години с простудни заболявания да не се дават никакви медикаменти, дори капки за нос. Може да се ползва физиологичен разтвор и аспирация на носа, защото бебетата не знаят как да дишат през носа.

Като лекар с 35 години стаж съм привърженик на официалната медицина. Хомеопатия и ароматерапия може да се ползват при на практика здрави деца.

Отношението ми към ваксините е положително. Те помагат за по-лесно преодоляване на болестта. Особено при деца с хронични заболявания като астма например.

Закаляването трябва да започва още през лятото и включва въздух, вода и слънце. Голяма е ролята на правилното хранене. Според ново проучване, половин лъжичка мед помага за кашлица повече от всички видове сиропи.

Целия разговор с д-р Калин Лисички можете да видите тук:

"Духът на здравето": Простудните заболявания при децатаВ студиото е д-р Калин Лисички, началник на отделение по педиатрия, специализирал детски болести във Франция
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите