.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Агресията - грешка във възпитанието

д-р Вергиния Николова | преди 5 години
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Как да предотвратим агресията и насилието вкъщи

Естествено е родният дом да е мястото, предлагащо топлина, сигурност, защита и любов. Разбирателството между родителите може да изгради устойчив характер на децата с  уважение към другите.  

Но има родители, които не могат или не знаят как да обичат своите деца. Фактът, че сме на първо място по брой на изоставени деца в домове до 3 годишна възраст, говори красноречиво.

Авторитарните родители

със строгостта и ограниченията лишават децата от нежност и ласки, и отключват агресивно поведение у децата си. Проява на насилие по-късно в училището е индиректната агресия чрез интриги, злословене и клюки. 

Жестока е атмосферата в семейства с бащи тирани 

и алкохолици. Безпричинните малтретирания, на каквито са подложени и майката, и децата, също имат пагубен ефект върху детската психика. Малко са родителите, които си дават сметка колко време прекарва детето им в среда на любов и смях.

"Всеки човек с лекота открива чуждата агресия и се възприема като жертва, но много трудно осъзнава собствената си агресивна природа", проф. д-р Димитър Чавдаров. Зъл и невъздържан човек, който вреди на другите, за да облагодетелства себе си, е болен човек. 

Семейството стимулира цялата гама човешки качества, 

от най-добрите до най-лошите. Ако съумеем да бъдем по-обичливи родители, ще отглеждаме по-успешни и здрави деца! 

Това беше темата на разговор в ефира на bTVRadio с радижурналиста Светослав Николов, който може да чуете от аудиозаписа: "Агресията - грешка във възпитанието".

Още полезни постове по темата:

Тест за домашно насилие 

Щастливи родители – щастливи деца  

Пет съвета срещу раздразнението

 Не на гнева, но как

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите