.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо заекът е символ на Великден (ВИДЕО)

LadyZone.bg | преди 28 седмици
Снимка: istockphoto.com

Въпреки че е характерен повече за католическата култура, в последните години заекът навлезе и стана особено популярен великденски символ и в православния свят. Много хора се питат обаче защо точно заек?

Знаете ли, че великденският заек като символ съществува отпреди разпространението на християнската религия? Той традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания - и с Луната и нейните цикли.

Според една от легендите великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца. Затова и в католическите страни послушните деца знаят добре, че ако слушат, великденският заек ще им донесе кошница, пълна с шарени яйца, лакомства и подаръци. Това се случва в деня преди Великден, а на самия празничен ден малчуганите трябва да открият къде е скрита.

заек
Снимка: istockphoto.com

Подобно на Дядо Коледа повечето деца вярвали в зайчето и дори започнали да се питат къде живее то, когато не разнася лакомства и подаръци. Легендата, която родителите обикновено разказват е, че пухкавелкото обитава уютна хралупа дълбоко в земята и излиза, когато дойде празнично време.

12 поверия за Великден, които е добре да знаемСпоред поверието, минути преди настъпването на Великден всяка отправена молитва за любовно щастие се сбъдва

Според друго поверие, когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат на кръст, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца. Единият му син – Руфус имал със себе си зайче. Внезапно кръстът паднал на земята и смачкал животинчето. Трогателният плач на момчето накарал Исус да се обърне и въпреки мъките си, докоснал мъртвото зайче, като му направил кръстен знак. В миг то оживяло и побягнало, а в следващия момент се появило под кръста на разпнатия Христос.

Когато вечерта учениците отишли да приберат тялото на Спасителя, зайчето все още стояло на същото място със зачервени от сълзи и скръб очички. Това зайче хората кръстили Великденски заек.

заек
Снимка: istockphoto.com

Днес децата се радват не само на живи зайчета, но и на такива от шоколад. За първи път те започват да се правят през 18 век в Германия.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите